Το κόκκινο διαμάντι ενάντια στην ανδρογενετική αλωπεκία & υπέρ της αναγέννησης του προσώπου

Το κόκκινο διαμάντι ενάντια στην ανδρογενετική αλωπεκία & υπέρ της αναγέννησης του προσώπου

Τι είναι τελικά το PRP για τα μαλλιά;

Η PRP θεραπεία κατά της τριχόπτωσης ( Platelet Rich Plasma ) και ενίσχυσης της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, αποτελεί μια υποστηρικτική μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και αναγέννησης  σε άνδρες και γυναίκες.

Πρόληψη

 • Η εφαρμογή του PRP σε αρχικά στάδια αραίωσης, εμποδίζει την απώλεια.
 • Έχει επιπλέον χρησιμοποιηθεί για να ενδυναμώσει τα νέα τριχοθυλάκια που θα τοποθετηθούν στη λήπτρια περιοχή ,αυξάνοντας την απόδοση του αποτελέσματος.

Ανασκόπηση

 • Η Ανδρογενετική αλωπεκία ( AGA ) είναι μια διαταραχή τριχόπτωσης που επηρεάζει το 80% των ανδρών και το 50% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι θεραπείες για την AGA είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει καμία θεραπεία.
 • Το πλάσμα αυξημένο σε αιμοπετάλια ( PRP ) ,είναι ένας τρόπος θεραπείας που φαίνεται να προάγει την επούλωση ελκών , έχει επίσης μελετηθεί ως θεραπεία για την AGA.
 • Αυτή η ανασκόπηση διεξήχθη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής με PRP για την AGA. Περιλαμβάνει δώδεκα μελέτες που διεξήχθησαν από το 2011 έως το 2017 .
 • Συνολικά 295 άτομα υποβλήθηκαν σε PRP ή σε θεραπεία ελέγχου και αξιολογήθηκαν για την πυκνότητα τριχών , ποιότητα τριχών και αναλογία τριχών αναγενών / τελογενών .
 • Οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάστηκαν έδειξαν αποτελεσματικότητα του PRP στην αύξηση της διαμέτρου και της πυκνότητας των τελογενών τριχών .

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα ( PRP ) περιέχει διάφορους αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες που ενισχύουν την εγγενή ικανότητα του σώματος να επισκευάζει και να αναγεννά.

 • Το PRP έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί στην περιοδοντική θεραπεία, τη γναθοχειρουργική, την ορθοπεδική και από αθλίατρους.
 • Πιο πρόσφατα, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον στον τομέα της δερματολογίας , ιδιαίτερα για το ρόλο που διαδραματίζει στη θεραπεία των ουλών ακμής, σε μοσχεύματα λίπους, στην ανάπλαση προσώπου, στην επούλωση των ελκών και την αναγέννηση των μαλλιών.

Η αρχή πίσω από τη θεραπεία PRP είναι να εμπλουτίσει τα αιμοπετάλια μέσω της φυγοκέντρησης και να έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα του PRP. Όπως ο πολλαπλασιασμός των λιπωδών προδρόμων κυττάρων, η καλύτερη επούλωση των πληγών, η κυτταρική διαφοροποίηση και η αγγειογένεση.

 • Μεταξύ των κυττάρων σε ένα τυπικό δείγμα αίματος, το 93% είναι ερυθρά αιμοσφαίρια ( RBCs ), 6% αιμοπετάλια και 1% λευκά αιμοσφαίρια.
 • Μια συγκέντρωση αιμοπεταλίων 5 φορές της κανονικής συγκέντρωσης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα στην αποκατάσταση των ιστών και την ισχυρή αντιφλεγμονώδη της δράση.
 • Τα αιμοπετάλιά μας είναι γνωστά για τις αιμοστατικές λειτουργίες τους.
 • Εντούτοις, περιέχουν επίσης μια τεράστια δεξαμενή πάνω από 800 πρωτεΐνες οι οποίες, όταν εκκρίνονται, δρουν επί πολλών στόχων συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων, ινοβλαστών, οστεοβλαστών, ενδοθηλιακών και επιθηλιακών κυττάρων.
 • Υπάρχουν και άλλα δραστικά συστατικά εντός του PRP, κυρίως ινωδογόνο και λευκοκύτταρα. Και η σκέψη είναι τα θεραπευτικά οφέλη του PRP προέρχονται όχι μόνο από τα αιμοπετάλια αλλά από τον συνδυασμό σύνθετων και αυξητικών παραγόντων.

Κάποιοι παράμετροι ασθενών όπως και η κατάσταση ενυδάτωσης, η λοίμωξη, η λιπαιμία και ο αιματοκρίτης παίζουν ένα ρόλο στα τελικά χαρακτηριστικά PRP.

Το 2012, δημιουργήθηκε ένα σύστημα ταξινόμησης για το PRP με βάση τον αριθμό των λευκοκυττάρων και της αρχιτεκτονικής τους.

 1. Καθαρού PRP, σε λευκοκύτταρα πλάσμα πλούσιο και αιμοπετάλια (L-PRP).
 2. Καθαρού σε πλάσμα και πλούσιο σε ινώδες και λευκοκύτταρα.
 3. Και αιμοπετάλια πλούσια σε ινώδες.

Παρά τις παραλλαγές, όλα τα πρωτόκολλα για τη προετοιμασία PRP ακολουθούν μια γενική ακολουθία .

PRP και αναγέννηση τρίχας
Το PRP περιέχει υψηλή συγκέντρωση παραγόντων όπως

 • ο αυξητικός παράγοντας προερχόμενος από αιμοπετάλια
 • ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός
 • ο παράγοντας VEGF
 • ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας
 • ο αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών
 • ο αυξητικός παράγοντας ινσουλινοειδούς IGF-1

Οι αυξητικοί παράγοντες στο PRP προάγουν την αναγέννηση της τρίχας συνδεόμενοι στους αντίστοιχους υποδοχείς που εκφράζονται από τα βλαστοκύτταρα της περιοχής του BULGE της τρίχας και των σχετικών ιστών.

Το ενεργοποιημένο αυτόλογο PRP  έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων με την επαναρύθμιση του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών -7 και της  Β-κατενίνης 1 , βασικές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τη μετανάστευση των κυττάρων, τη προσκόλληση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση.
Μετά από τη καταγραφή 76 άρθρων, εξαιρέθηκαν 64 και αξιολογήθηκαν 12 μελέτες τα οποία κρίθηκαν πλήρεις.

Θετικά αποτελέσματα και 4 νέες μελέτες

 1. Μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη από τους ATITUA ET AL. αξιολόγησε τη χρήση πλάσματος πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες σε 19 άτομα με AGA.
Στους ασθενείς χορηγήθηκαν 5 ενέσεις (PRGF) για την απελευθέρωση παραγόντων ανάπτυξης . Σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση, όλοι οι ασθενείς έδειξαν θετικά αποτελέσματα μετά από ένα έτος παρακολούθησης.
Η αποτελεσματικότητα του PRP για την Ανδρογενετική Αλωπεκία έδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση στην:

 • Μέση πυκνότητα μαλλιών.
 • Μέση διάμετρο μαλλιών.
 • Ποσοστό τελογενών τριχών.
 • Η ιστομορφομετρική αξιολόγηση συνηγορούσε υπέρ της χρήσης του PRP, δείχνοντας βελτίωση του επιδερμικού πάχους, της περιθυλακικής νεοαγγειογένεσης και της αναλογίας τελογενών μαλλιών καθώς και μειωμένων περιαγγειακών φλεγμονωδών διηθήσεων.
 • Συνολικά, οι ασθενείς ικανοποιήθηκαν από την κλινική τους βελτίωση.

2. Οι Alves και Grimalt έκαναν μια έρευνα με 25 ασθενείς σε μια τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη μεταξύ των οποίων οι 22 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή.
Τα άτομα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:

 • Ομάδα Α, η οποία έλαβε 3 ml PRP στο δεξιό μισό της κεφαλής και 3 ml αλατούχο εικονικό φάρμακο στα αριστερά.
 • Και η ομάδα Β, η οποία έλαβε τα ίδια 2 διαλύματα σε αντίθετες πλευρές της κεφαλής.
 • Μετά από 3 και 6 μήνες, υπήρξαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις που ανιχνεύονται στις αναγενείς τρίχες, τελογενείς τρίχες, στη πυκνότητα των μαλλιών και στη τελική πυκνότητα των τριχών σε περιοχές που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με PRP σε σύγκριση με την αρχική τιμή (p<0,05 ).
 • Η μέση ολική πυκνότητα μαλλιών ήταν το μόνο μέτρο που βρέθηκε ότι ήταν σημαντικά αυξημένο με PRP έναντι εικονικών περιοχών (p<0,05 ).

3. Οι Gentile Et Al. αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP σε 20 ασθενείς.

 • Το PRP εγχύθηκε στο μισό του προσβεβλημένου τριχωτού της κεφαλής του κάθε ασθενούς , ενώ η άλλη πλευρά έλαβε φυσιολογικό ορό.
 • Η μελέτη διαπίστωσε στατιστικά σημαντική αύξηση σε όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού των μαλλιών, της υφής των μαλλιών και της πυκνότητας των τριχών μετά από 3 μήνες θεραπείας PRP σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
 • Διεξήχθη ανοσοΪστοχημεία και το ποσοστό των κυττάρων Ki67+ αυξήθηκε και στην επιδερμίδα και στο Bulge των τριχοθυλακίων στις 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία με PRP.
 • Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν αύξηση του αριθμού των μικρών αιμοφόρων αγγείων γύρω από τους θύλακες των τριχών (p<0,05 στις 2 εβδομάδες μετά την PRP σε σχέση με την αρχική τιμή), υποστηρίζοντας την άποψη ότι το PRP προάγει την αγγειογένεση μέσω της απελευθέρωσης των αγγειακών αυξητικών παραγόντων.

4. Από τους Gupta Et Al. συμμετείχαν 30 άνδρες.
Κάθε συμμετέχων έλαβε 6 θεραπείες μασάζ PRP αφού το τριχωτό της κεφαλής ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά με microneedling. Μετά από 6 μήνες παρακολούθησης , η αξιολόγηση της κορυφής του Trichoscan ( 10 εκατοστά από το μέτωπο ) έδειξε σημαντική αύξηση της διαμέτρου και της πυκνότητας των μαλλιών.

Η αξιολόγηση των φωτογραφιών από όλο τον κόσμο από έναν τυχαίο παρατηρητή έδειξε μια μέση βελτίωση 30,2 ±  12,2 % .

 •  Τα ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης αποκάλυψαν επίσης βελτίωση με τη θεραπεία με PRP και πιο σημαντική σε εκείνους με μικρότερου βαθμού αλωπεκίας όσο αφορά τη διάμετρο μαλλιών ( p=0,0446) και τη πυκνότητα ( p=0.0196) .
 • Η αποτελεσματικότητα ήταν πιο έντονη σε άτομα που είχαν πιο πρόσφατη παρουσία στη νόσο πριν τη θεραπεία και σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας, με βελτίωση στη διάμετρο της τρίχας (p=0,0485 και p=0,0272 αντίστοιχα) και πυκνότητα μαλλιών (p=0,0096 και p=0,0114 αντίστοιχα).

Μελέτες με αρνητικά αποτελέσματα
Δυο μελέτες δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στα αξιολογούμενα αποτελέσματα.

1. Ο Puig Et Al, πραγματοποίησε μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική δοκιμή που περιελάβανε 26 γυναίκες με γυναικείου τύπου τριχόπτωση. 15 γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα PRP και 11 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές σημάδεψαν μια περιοχή 4 cm 2 στο κεντρικό τριχωτό της κεφαλής, όπου τα μαλλιά αναλύονταν επανειλημμένα για τη μάζα των μαλλιών κατά τη διάρκεια της μελέτης, χρησιμοποιώντας το HairCheck.

 • Έλαβαν μια ένεση PRP ή φυσιολογικού ορού σε απόσταση 4 cm από αυτή τη περιοχή την εβδομάδα 0. Την εβδομάδα 26 δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της θεραπείας και της θεραπείας των ομάδων ελέγχου όσο αφορά τον αριθμό των μαλλιών και τον δείκτη μάζας μαλλιών.
 • Τα άτομα που έλαβαν PRP , ωστόσο ανέφεραν υποκειμενική βελτίωση στην απώλεια μαλλιών, ρυθμό απώλειας τρίχας , πάχος τρίχας και ευκολία στο styling των μαλλιών, τα οποία δεν έδειξαν κανένα από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

2. Η δεύτερη μελέτη ήταν μια πιλοτική συγκριτική μελέτη που διεξήχθη από τους Mapar Et Al .σε 17 άνδρες με AGA. Οι ερευνητές έλαβαν PRP ή φυσιολογικό ορό κατά τη διάρκεια 2 συνεδριών σε διάστημα 1 μήνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια μέση μείωση στον αριθμό των τελικών και τριχοειδών τριχών μετά από 6 μήνες θεραπείας με PRP, αξιολογούμενη με μεγεθυντικό φακό .

Κατά συνέπεια, οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν μεταξύ της θεραπείας της βασικής γραμμής.

Προτεινόμενο πρωτόκολλο θεραπείας
Τα τρέχοντα πρωτόκολλα για τη προετοιμασία και τη διαχείριση του PRP είναι πολύ διαφορετικά. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση των δημοσιευμένων μελετών, έχουμε τις ακόλουθες προτάσεις για τη χρήση της PRP ως θεραπεία για την AGA.

 • Προτείνουμε πρωτόκολλα για την προετοιμασία PRP που περιλαμβάνουν μια μέθοδο φυγοκέντρησης διπλής περιστροφής , που αποτελείται από μια πρώτη περιστροφή σε 1.500 -1.700 RPM για 6-10 λεπτά ακολουθούμενη από μια δεύτερη περιστροφή στις 2.500 rpm για 10-15 λεπτά. Άλλες μελέτες, ωστόσο χρησιμοποίησαν μια μέθοδο περιστροφής (κυμαινόμενη από 460 έως 1.500 G /580 RPM για 5-8 λεπτά) και επίσης ανέφεραν ευεργετικά αποτελέσματα.
 • Η χρήση ενός ενεργοποιητή, κατά προτίμηση ενός συμπλόκου που περιέχει Ca όπως χλωριούχο ασβέστιο ή γλυκονικό ασβέστιο, θα ενεργοποιούσε αιμοπετάλια για την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών και πιθανόν θα παρείχε καλύτερα αποτελέσματα.
 • Το ποσό της συνολικής ένεσης PRPπου εγχύθηκε κυμάνθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των εξετασθεισών μελετών, καθιστώντας δύσκολη την έκφραση του όγκου που ήταν απαραίτητο για βέλτιστα αποτελέσματα.
 • Με βάση μελέτες με θετικά αποτελέσματα , ένας μέσος όγκος 6,2 ml (εύρος 3-12 ml) καθαρού PRP με μέσο όρο εμπλουτισμού αιμοπεταλίων 3-6 x θα πρέπει να εγχυθεί .
 • Οι ενδοδερμικές ενέσεις θα πρέπει να γίνονται με περίπου 0,1 ml / cm2 σε επιλεγμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής χρησιμοποιώντας τη τεχνική Nappage ( πολλαπλές μικρές ενέσεις σε γραμμικό πρότυπο διαμέτρου 1 cm σε βάθος 1,5-2,5 mm ) .
 • Η αναισθησία δεν απαιτείται. Ωστόσο, τη συνιστούμε βασιζόμενοι σε αναφορές για πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Συνιστώνται τουλάχιστον 3 συνεδρίες σε διάστημα 1 μήνα, αν και τα διαστήματα 2 και 3 εβδομάδων ήταν επίσης κοινό σχήμα που έδωσε θετικά αποτελέσματα.

Σε αυτή την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με PRP στην AGA σε 12 μελέτες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το PRP ήταν αποτελεσματικό στην ανάπτυξη των μαλλιών.

 • Δέκα από τις 12 μελέτες είδαν θετικά αποτελέσματα στη θεραπευτική ικανότητα του PRPγια τη θεραπεία της AGA.
 • Μεταξύ αυτών, 6 μελέτες κατέδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία με PRPχρησιμοποιώντας αντικειμενικά μέτρα και 4 πρόσθετες μελέτες έδειξαν βελτίωση της τρίχας ( πυκνότητα μαλλιών , διάμετρος ) με το PRPαν και δεν περιεγράφηκαν τιμές ( p ) ή δεν έγινε στατιστική ανάλυση.
 • Μόνο μια μελέτη, από τους Mapar Et Al. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η PRP δεν ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία της AGA μέσω της ανάλυσης της καταμέτρησης των τριχών και των τριχοθυλακίων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό.

Αντενδείξεις
Αντενδείξεις της θεραπείας με αυτόλογο υλικό PRP είναι:

 1. Περιπτώσεις καρκίνου δέρματος (βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μελάνωμα)
 2. Σε χημειοθεραπεία
 3. Σε αιματολογικά νοσήματα (θρομβοκυττοπενία, υποινωδογονεμία κ.ά.)
 4. Σε δυσλειτουργίες των αιμοπεταλίων
 5. Σε αντιπηκτική θεραπεία
 6. Σε αιμοδυναμική αστάθεια
 7. Σε τοπική δερματική μόλυνση ή σήψη
 8. Σε χρόνια ηπατικά νοσήματα
 9. Σε ηπατίτιδα
 10. Σε βαριά αυτοάνοσα νοσήματα (όπως πολλαπλή ή σκλήρυνση, λύκος, δερματομυοσίτιδα)
 11. Σε γυροειδή αλωπεκία
 12. Σε αλλεργία στο τοπικό αναισθητικό
 13. Σε κύηση και γαλουχία

Τί είναι τελικά το PRP για το πρόσωπο;

Η θεραπεία PRP, είναι η μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που χρησιμοποιεί τους εξαιρετικά χρήσιμους αυξητικούς παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια (Platelets) του αίματος. Τα αιμοπετάλια έχουν την ιδιότητα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να απελευθερώνουν πρωτεΐνες (αυξητικούς παράγοντες) που σχετίζονται με την επούλωση και την αναγέννηση του δέρματος.
Αποτελεί την ιδανική αντιγηραντική τεχνική που βοηθά να διατηρούμε ένα υγιές και αστραφτερό δέρμα προλαμβάνοντας τις φθορές που προκαλούν οι επιδράσεις του χρόνου και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα:

 • Προκαλεί καλύτερη αγγείωση και οξυγόνωση της περιοχής λόγω νεόπλαστων τριχοειδών
 • Προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
 • Αυξάνει τον μεταβολισμό των κυττάρων
 • Βελτιώνει τις γραμμές και τις λεπτές ρυτίδες δέρματος προσώπου/λαιμού/ντεκολτέ
 • Προκαλεί πολύ δραστική ενυδάτωση
 • Διορθώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • Βελτιώνει την συνολική υφή και τόνο του δέρματος
 • Βοηθά σε ορισμένους τύπους αλωπεκίας ή γενικής αραίωσης των μαλλιών
 • Προσφέρει αύξηση λάμψης δέρματος
 • Μειώνει την υπερµελάγχρωση
 • Αντιμετωπίζει τη δερματική χαλάρωση σε όλο το σώμα
 • Προσφέρει ταχύτερη επούλωση μετά από αισθητικές θεραπείες, π.χ. θεραπεία του δέρματος με λέιζερ και microneedling

Περιοχές εφαρμογής  είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα χέρια ή σε σημεία που υπάρχει χαλάρωση σώματος.

Αντενδείξεις

 • Διαταραχές πήξης αίματος
 • Εγκυμοσύνη
 • Ιστορικό θρόμβωσης
 • AIDS
 • Ύπαρξη κακοήθειας
 • Χρόνια νόσος του ήπατος

Συνοψίζοντας – Συμπεράσματα
Αποτέλεσμα της θεραπείας PRP  είναι ένα δέρμα πιο υγιές, με λάμψη, λιγότερες ρυτίδες, πλούσιο σε υγρασία χωρίς χαλάρωση, καθώς και πιο πλούσια ,υγιή μαλλιά . Η PRP θεραπεία εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό, το ντεκολτέ, στα χέρια ,στη κεφαλή και σε όποια άλλη περιοχή του σώματος χρειάζεται αναγέννηση. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες (PRP) σε σύγκριση με τις άλλες γνωστές θεραπείες (υαλουρονικό οξύ, BOTOX, βιταμίνες κλπ.) είναι ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτόλογης προέλευσης παράγοντες ( δηλαδή από το δικό σας οργανισμό).