Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ιδρώνουμε περισσότερο από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού για θερμορρύθμιση.
Όταν η υπερβολική εφίδρωση επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες, ονομάζεται πρωτοπαθής ή εστιακή υπεριδρωσία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρωτογενούς υπεριδρωσίας, δε βρίσκεται κάποια αιτία. Αν η εφίδρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης, ονομάζεται δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Η εφίδρωση μπορεί να συμβαίνει σε όλο το σώμα, ή σε μια περιοχή.

Θεραπεία

Η πιο εύκολη, αποτελεσματική και ασφαλής λύση για την εστιακή υπεριδρωσία είναι η ενέσιμη έγχυση της βοτουλινικής εξωτοξίνης τύπου Α στην προβληματική περιοχή. Το φάρμακο εμποδίζει τους αδένες να υπερεκρίνουν ιδρώτα, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη φυσιολογική του παραγωγή, προσφέροντας ανακούφιση.

Α. Λίγες ημέρες μετά την έγχυση, σταματάει η υπερβολική παραγωγή του ιδρώτα και το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 6-12 μήνες, διάστημα που μπορεί σε κάποια άτομα να διαρκέσει περισσότερο.

Α. Όταν περάσει η δράση του Botox μπορεί κανείς να επαναλάβει τη διαδικασία. Οι επαναλήψεις μπορούν να γίνουν ανάλογα με τις ανάγκες του πάσχοντος.

Α. Η διαδικασία γίνεται με ενέσιμο τρόπο. Για την αποφυγή του πόνου εφαρμόζουμε στην περιοχή όπου θα γίνουν οι εγχύσεις, μια αναισθητική αλοιφή. Αμέσως μετά μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην εργασία ή τις συνηθισμένες δραστηριότητες του.