Ουλές και Χηλοειδή

Σε κάθε τραυματισμό ενεργοποιείται ο μηχανισμός επούλωσης του οργανισμού για να επαναφέρει τον ιστό, δομικά και λειτουργικά, στην αρχική του κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μηχανισμός αυτός επούλωσης διαταράσσεται, με αποτέλεσμα είτε την υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού ή την ατελή του επούλωση. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα αισθητικό πρόβλημα.

Συμπτώματα

Οι ατροφικές ουλές σχηματίζουν ελαφρύ βύθισμα τοπικά στο δέρμα λόγω βλάβης στο κολλαγόνο, το λίπος ή άλλους ιστούς κάτω από το δέρμα και οι οποίες προκαλούνται από ακμή, ανεμοβλογιά, χειρουργική επέμβαση και τραυματισμούς.
Τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές προκαλούν διόγκωση στο δέρμα και δημιουργούνται όταν ο οργανισμός παράγει περίσσια ποσότητα κολλαγόνου κατά την διαδικασία της επούλωσης πληγών. Οι υπερτροφικές ουλές είναι συνήθως παχιές, εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό και συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χηλοειδή είναι ουλές που έχουν ξεφύγει από τα όρια της αρχικής τομής, και είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπερτροφικές. Έχουν συχνότερες περιοχές εμφάνισης την πλάτη, το θώρακα και το λαιμό, καθώς επίσης και το πιγούνι και τους λοβούς των αυτιών. Είναι επηρμένα, κόκκινα και πολύ συχνά προκαλούν κνησμό και πόνο. Τέλος τα χηλοειδή δεν υποχωρούν και δεν γίνονται πιο ήπια με την πάροδο του χρόνου.

Θεραπεία

Στην LP CLINIC μετά από μια πλήρη κλινική εξέταση και ένα σύντομο ιστορικό, ο Δερματολόγος θα συζητήσει μαζί σας την κατάλληλη θεραπεία για το άτομό σας. Η θεραπεία των ουλών και των χηλοειδών είναι μια μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία. Συχνά απαιτείται τακτική επανάληψη των συνεδριών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κυρίως η θεραπεία γίνεται με ενέσιμες θεραπείες (στεροειδή) και κρυοθεραπεία. Επίσης μετά τη θεραπεία είναι επιβεβλημένη σε όλες τις περιπτώσεις η εφαρμογή ειδικών αναπλαστικών κρεμών, καθώς και αντηλιακού για την αποφυγή δημιουργίας δυσχρωμιών.

A. Μετά από αφαίρεση χηλοειδούς μπορεί να ξαναδημιουργηθεί διότι o οργανισμός σας έχει αυτήν την τάση. Άρα προσέχουμε τους τραυματισμούς δεν κάνουμε τατού και αποφεύγουμε οποιαδήποτε εκτομή δερματος εάν δεν είναι απαραίτητη. Για την αντιμετώπιση προτείνουμε Τριαμψινολόνη και Κρυοθεραπεία με ειδική βελόνα.

A. Oι ουλές από ακμή αντιμετωπίζονται αρκετά δύσκολα. Συνίσταται το λέιζερ και τα χημικά peeling. Η καλύτερη αντιμετώπιση όμως παραμένει η πρόληψη, οπότε η ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς ώστε να μη δημιουργεί μόνιμες βλάβες και ουλές.