Χημικό Peeling

Το χημικό peeling είναι μια ελεγχόμενη καταστροφή και απομάκρυνση της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας με τη χρήση υδατικού διαλύματος ενός οργανικού οξέος. Τα σύγχρονα χημικά peeling έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν περισσότερο εσωτερικά και λιγότερο ερεθιστικά εξωτερικά. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αλλαγή της εμφάνισης του δέρματος χάρη στη αναγέννηση της επιδερμίδας.

Συμπτώματα

Το δέρμα μας, καθώς είναι ζωντανός οργανισμός φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Το χημικό peeling συνίσταται σε άτομα που έχουν κηλίδες και πανάδες και δυσχρωμίες στο πρόσωπο. Επίσης διορθώνει βλάβες στο δέρμα όπως οι ρυτίδες και οι ουλές και προσφέρει άριστα αποτελέσματα σε προβλήματα λιπαρότητας και ανοικτών πόρων.

Θεραπεία

Οι συχνότερες περιοχές που εφαρμόζεται η θεραπεία Χημικού Peeling είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, η πλάτη και τα χέρια.

Η δράση του όξινου διαλύματος στο δέρμα μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο ξεχωριστές φάσεις. Την καταβολική φάση, που είναι η απομάκρυνση των υπαρχόντων κυτταρικών και ινωδών δομών και την αναβολική φάση, που αφορά την αντικατάσταση με νέα επιδερμικά κύτταρα και με νέες άμορφες και ινώδεις δομές στο δέρμα.

Η χημική απολέπιση καθορίζεται από την φύση του οξέος, το προφίλ της απορρόφησης του και από την ηλεκτροχημική συμπεριφορά του πρωτονίου που απελευθερώνεται από το συγκεκριμένο οξύ. Μπορεί να δράσει σε διαφορετικά επίπεδα στη δομή του δέρματος και έτσι να έχουμε:

  • ΒΑΘΥ που αφορά στο δικτυωτό χόριο.
  • ΜΕΣΟ που αφορά στο επυπολής ή θηλώδες χόριο.
  • ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ που αφορά στο ζωτικό τμήμα της επιδερμίδας.
  • ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ που αφορά στην κεράτινη στοιβάδα.

Όσο πιο βαθύ το peeling τόσο πιο ορατό είναι το αποτέλεσμα, αλλά και μεγαλύτερος ο χρόνος αποθεραπείας.
Η θεραπεία γίνεται στην κλινική μας από ειδικό Ιατρό Δερματολόγο, αφού έχει προηγηθεί ένα μικρό ιστορικό. Καθώς κάθε δέρμα είναι διαφορετικό και κάθε πρόβλημα ξεχωριστό, ο Ιατρός Δερματολόγος θα σας ενημερώσει ποιο χημικό peeling είναι το κατάλληλο για εσάς και θα σας δώσεις οδηγίες για την αποθεραπεία.

Α. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από το επίπεδο δράσης του peeling στη δομή του δέρματος. Καθώς όμως το δέρμα μας, εκτίθεται στον ήλιο, στη ρύπανση και στο χρόνο και εφόσον μιλάμε για το πολύ επιφανειακό peeling 3-5 θεραπείες το χρόνο είναι αρκετές για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Α. Η διάρκεια αποθεραπείας εξαρτάται από τo από το επίπεδο δράσης του peeling στη δομή του δέρματος. Αν μιλάμε για το πολύ επιφανειακό peeling, αμέσως μετά τη θεραπεία θα εμφανιστεί μια ήπια ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής και τις επόμενες 3-4 μέρες θα υπάρχει μικρή απολέπιση του δέρματος. Οι οδηγίες του Ιατρού Δερματολόγου για την αποθεραπεία είναι βασικές για την σωστή ανάπλαση, ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία του δέρματος.

Α. H θεραπεία με χημικό peeling αντενδείκνυται σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε άτομα με ανοικτές πληγές και άτομα με δερματολογικές παθήσεις.

Α. H καλύτερη εποχή είναι μετά το καλοκαίρι. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται και συνιστάται η χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.