Πανάδες

Οι πανάδες είναι ανοικτόχρωμες καφέ κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο συνήθως στο μέτωπο, στο άνω χείλος και στα ζυγωματικά. Πρόκειται για πολύ συνηθησμένη βλάβη του δέρματος που οφείλεται στη δυσλειτουργία των μελανινοκυττάρων της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μελανίνης. Η εμφάνισή τους μπορεί να ωφείλεται σε κληρονομικούς ή γενετικούς παράγοντες αλλά υπάρχει  περίπτωση να εμφανιστούν και αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα

Οι πανάδες παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες και σε ανοικτόχρωμες επιδερμίδες.  Δεν έχουν συμπτώματα, ωστόσο η θεραπεία τους είναι επιθυμητή κυρίως για αισθητικούς  λόγους.

Θεραπεία

O Ιατρός Δερματολόγος στην κλινική μας, θα σας προτείνει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς αφού σας πάρει ένα σύντομο ιστορικό και διαπιστώσει το λόγο εμφάνισης των πανάδων. Οι κυριότερες μέθοδοι θεραπείας είναι η κρυοθεραπεία, η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, το χημικό peeling και η τοπική εφαρμογή λευκαντικών ουσιών.

Α. Η πρόληψη είναι δύσκολη αφού στην ουσία αφορά τη μη έκθεση στον ήλιο. Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε είναι απαραίτητη η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας και φυσικά φίλτρα.

Α. Κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει πανάδες λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων της προγεστερόνης και της μελανινοτρόπου ορμόνης. Aυτές οι πανάδες αποκαλούνται και χλόασμα.

Α. Η θεραπεία των πανάδων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού καθώς τα επίπεδα των ορμονών είναι τέτοια που μποροεί να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες πανάδες, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και νέες.