Λεύκη

Eίναι μια επίκτητη διαταραχή της μελανόχρωσης που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος ή των βλεννογόνων σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή ή αδρανοποίηση των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και που είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των επιφανειακών κυττάρων της.

Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη της λεύκης είναι η χρωστική απώλεια που παράγει ανοιχτόχρωμα ή άσπρα σημεία-κηλίδες  στο δέρμα. Συνήθως, ο αποχρωματισμός φαίνεται για πρώτη φορά σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα μπράτσα, το πρόσωπο και τα χείλη. Το αρχικό στάδιο της λεύκης χαρακτηρίζεται συνήθως από μία πλάκα συχνά στην κοιλιακή χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται με την εκδήλωση κνησμού ή υπερίδρωσης. Αρκετές φορές η λεύκη εμφανίζεται και στα μαλλιά και τις τρίχες.
Η εμφάνιση λεύκης αρκετές φορές σχετίζεται και με την ύπαρξη άλλων ασθενειών, όπως του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto), καθώς και με την ύπαρξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή γυροειδούς αλωπεκίας.
Η αλλαγή στην εμφάνιση που προκαλείται από τη λεύκη μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία του ατόμου και μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην επαγγελματική και κοινωνική του κατάσταση. Τα άτομα με λεύκη μπορεί να βιώνουν συναισθηματικό στρες, ιδιαίτερα εάν η λεύκη αναπτύσσεται σε ορατά σημεία του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, ή στα γεννητικά όργανα. Οι έφηβοι, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την εμφάνισή τους, επηρεάζονται συναισθηματικά από εκτεταμένη λεύκη. Μερικοί άνθρωποι που έχουν λεύκη αισθάνονται αμηχανία, ντροπή, κατάθλιψη, ή ανησυχούν για το πώς οι άλλοι αντιδρούν όταν τους βλέπουν.

Θεραπεία

H λεύκη διακρίνεται σε εντοπισμένη, τμηματική και γενικευμένη. Η διάγνωσή της πραγματοποιείται συνήθως κλινικά. Βιοψία είναι δυνατόν να χρειαστεί σε περίπτωση διαφορικής διάγνωσης από άλλες παθήσεις που προκαλούν υποχρωμίες όπως η μεταφλεγμονώδης υπομελάγχρωση, η σπογγοειδής μυκητίαση και η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Αρκετές φορές οι άνθρωποι που εμφανίζουν λεύκη αγνοούν τη σημαντικότητά της και δεν γνωρίζουν πώς θεραπεύεται. Η αντιμετώπιση της λεύκης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη το όφελος της θεραπείας σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες που έχει κάθε μια από αυτές. Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διαθέσιμων θεραπειών ποικίλλουν και δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τον πλήρη επαναχρωματισμό της περιοχής.
Στην LP Clinic εφαρμόζεται μια καινοτόμος θεραπεία που αφορά τη μεταμόσχευση υγειούς δέρματος, μικρού μεγέθους από 1mm έως και 1,5mm, στα σημεία της λεύκης για την επανάκτηση των μελανοκυττάρων. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική για το 90 έως 95 % των ασθενών.

A. Εφαρμόζεται σε εντοπισμένες βλάβες και εφόσον η νόσος έχει σταθεροποιηθεί και δεν επεκτείνεται για τουλάχιστον 6 μήνες. Θα πρέπει να προηγηθεί ένα ραντεβού με τον Δερματολόγο μας, για πλήρη κλινικό έλεγχο και ιστορικό.

A. Η λεύκη δεν ανήκει στα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα, συνεπώς δεν μεταδίδεται με τη σωματική επαφή ή με τα σωματικά υγρά από το πάσχον άτομο σε άλλα υγιή άτομα.

A. Ενώ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ένα παιδί να εμφανίσει λεύκη εάν το γονίδιο που ευθύνεται για την εμφάνισή της υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό, εντούτοις η λεύκη δεν θεωρείται κληρονομήσιμη ασθένεια.

A. Για την προστασία και την αποτροπή εξάπλωσης των λευκών περιοχών, κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή τραυματισμών, για την αποφυγή εμφάνισης νέων βλαβών, καθώς και η συστηματική χρήση αντιηλιακού, τόσο για τη προστασία των λευκών περιοχών λόγω της έλλειψης μελανίνης, όσο και για του φυσιολογικού δέρματος από εγκαύματα στο έδαφος των οποίων είναι δυνατόν να αναπτυχθούν νέες βλάβες λεύκης.