Δείξε μου το αντηλιακό σου να σου πω αν σε προστατεύει!

Δείξε μου το αντηλιακό σου να σου πω αν σε προστατεύει!

Η υπεριώδης ακτινοβολία (ακτίνες UV), διαιρείται σε τρεις τύπους UVA, UVB και UVC. Στη γη φτάνουν μόνον οι ακτίνες UVA και UVB. Οι UVA σε ποσοστό πάνω από 80% σταματούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να φτάσει στο κυρίως δέρμα. Αυτό το μικρό ποσοστό είναι υπεύθυνο για φωτοδερματίτιδες, για τη γήρανση της επιδερμίδας, για διάφορες παθήσεις του δέρματος και τελικά για τον καρκίνο.

Για να έχουμε πλήρη προστασία και από την UVB αλλά και από την UVA είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακών κρεμών ευρέως φάσματος. Επίσης πρέπει να είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistant) και να έχουν SPF30 ή υψηλότερο. Απαραίτητο είναι ακόμα να ανανεώνετε τακτικά την αντηλιακή κάλυψη σε όλο το σώμα σας (και στο πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά σας). Αυτό πρέπει να συμβαίνει το αργότερο κάθε 2 ώρες το καλοκαίρι. Αν όμως κολυμπήσετε ή  ιδρώσετε πολύ, η επάλειψη πρέπει να επαναληφθεί μόλις στεγνώσετε.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η τιμή του δείκτη UV στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 ή 11, τιμές που εκφράζουν εξαιρετικά δραστική ακτινοβολία και κατά συνέπεια την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Η δράση της UVB ακτινοβολίας είναι αθροιστική και το μαύρισμα δεν αποτελεί προστασία. Ακόμη και αν έχουμε μαυρίσει ή έχουμε σκούρο δέρμα η UVA φτάνει σε βάθος. Οι άνθρωποι της υπαίθρου ή οι ναυτικοί έχουν συνήθως πολλές και βαθιές ρυτίδες που οφείλονται στη δράση των UVA ακτινών. Οι επιφάνειες του νερού, λευκού τοίχου, άμμου, τσιμέντου, ανακλούν μεγάλο μέρος της επικίνδυνης ακτινοβολίας και δεν μπορεί να προστατεύσει η σκιά. Ακόμη και στη σκιά πρέπει να βάζουμε αντηλιακή κρέμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη όταν δεν υπάρχουν σύννεφα.

Το αντηλιακό προϊόν πρέπει να προστατεύει όχι μόνο από ένα είδος ακτινοβολίας (οι φθηνές κρέμες προστατεύουν μόνο από τη UVB),  αλλά και στη UVA και στη UVB. Είναι γνωστό πως η UVA επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελεί το 90% της UV ηλιακής ακτινοβολίας και εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα.

Mύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά. 

Μύθος: Ο υψηλός δείκτης είναι αρκετός για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.
Αλήθεια:
Για να προστατευτεί κάποιος από την ακτινοβολία του ήλιου, θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μία ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού στο σώμα του, σε όλα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, αλλά και να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του κάθε δύο ώρες.

Μύθος: Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι.
Αλήθεια:
Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, σε κάθε έκθεση στον ήλιο και σε κάθε δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει, διότι 80% της UVA ακτινοβολίας φθάνει στο δέρμα ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, ενώ 75% της φθοράς από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται όταν δε βρισκόμαστε στην παραλία.

Μύθος: Ο χρόνος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη γήρανση της επιδερμίδας.
Αλήθεια:
Ο ήλιος είναι χειρότερος από το χρόνο για τη γήρανση της επιδερμίδας, αφού 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος οφείλεται στη UV ακτινοβολία. Η επίδραση στο δέρμα είναι πολύ μεγάλη, αφού καταστρέφει την ελαστίνη του δέρματος και προκαλεί σημάδια γήρανσης – πανάδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες, αφυδάτωση.

Μύθος: Ένα αντηλιακό αρκεί για την προστασία από τον ήλιο.
Αλήθεια:
Ένα απλό αντηλιακό δεν αρκεί. Ακόμη και με τη χρήση αντηλιακών ο ήλιος εντείνει τα σημάδια γήρανσης, ρυτίδες και πανάδες.