Μεταμόσχευση Μαλλιών. Πως γίνεται, τι αποτελέσματα έχουμε;

Μεταμόσχευση Μαλλιών. Πως γίνεται, τι αποτελέσματα έχουμε;

Η νούμερο ένα μικροχειρουργική επέμβαση για τον άντρα σήμερα, αλλά και για πολλές γυναίκες λέγεται μεταμόσχευση μαλλιών. Η ικανοποίηση των ασθενών αγγίζει το 97 % στα χέρια ειδικού, σύμφωνα με ανεξάρτητη στατιστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην LP CLINIC.

Ο Δερματολόγος Δρ Λευτέρης Παπανικολάου, ειδικός στη μεταμόσχευση μαλλιών, μας εξηγεί πώς γίνεται και τι αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε.

– Πώς γίνεται η επέμβαση και με τι βαθμό δυσκολίας;

Είναι μία αρκετά απαιτητική επέμβαση που θέλει μεγάλη αφοσίωση και αυτοσυγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Συνήθως διαρκεί 7-8 ώρες με τοπική αναισθησία και είναι απόλυτα ασφαλής. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, αφού και το μέγεθος της αλωπεκίας διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και την προδιάθεση. Σε κάθε επέμβαση γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν με ασφάλεια από

1.500 έως 2.200 μοσχεύματα σε μια μέρα, που σε αντιστοιχία είναι συνήθως από 3.500 έως 6.000 τριχοθυλάκια. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη επέμβαση και κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τρεις τέτοιες στην ζωή του, χωρίς να φανεί ιδιαίτερη αραίωση στη δότρια περιοχή.

– Μιλήστε μας για την τεχνική εξαγωγής FUE και τοποθέτησης με Implanter που εφαρμόζετε…

Η επέμβαση γίνεται με ειδικά εργαλεία που ονομάζονται punch (για την εξαγωγή) και Implanter (για την τοποθέτηση). Διεθνώς, τείνει να επικρατήσει πλέον η τεχνική εξαγωγής FUE και τοποθέτησης με Implanter, ενώ στην Αμερική ακόμη και σήμερα η επικρατούσα τεχνική είναι η FUT/STRIP με την ουλή. Ο λόγος είναι ότι η τεχνική FUE+ ID (Implantation – Direct) χωρίς υποδοχές πριν την τοποθέτηση, είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική και ελάχιστοι ιατροί είναι ικανοί να την πραγματοποιήσουν με αξιώσεις.

Όταν όμως ο ιατρός έχει εξειδικευτεί σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία της απευθείας τοποθέτησης, τα αποτελέσματα είναι άριστα διότι επιτυγχάνεται: φυσικότερη γωνία έκφυσης των τριχών, πολύ μικρότερος τραυματισμός, ελάχιστος μετατραυματικός πόνος, μηδενικός κίνδυνος τραυματισμού των υπαρχόντων τριχών, ακόμη και σε καλή υπάρχουσα πυκνότητα και λιγότερο ή καθόλου οίδημα.

Έχουμε θεσπίσει πρωτόκολλα τα οποία εγγυώνται σχεδόν 100% φύτρωση μετά από οχτώ μήνες, με βασικούς μας στόχους τη φυσικότητα και την κατανομή των τριχών, συνυπολογίζοντας πάντα την πρόοδο και την εξέλιξη της αλωπεκίας.

– Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας;

Τα τελικά αποτελέσματα ως προς τη φυσικότητα και την πυκνότητα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον ιατρό που πραγματοποιεί την επέμβαση αλλά και τον ασθενή. Οι βασικότερες προϋποθέσεις επιτυχίας είναι:

  • Στο εμβαδόν της δότριας περιοχής που αλλάζει με βάση το μέγεθος του κεφαλιού.
  • Στην πυκνότητα της δότριας του κάθε ανθρώπου.
  • Στις ανατομικές δυσκολίες των θυλάκων.
  • Στη βαθμίδα της αλωπεκίας.
  • Στην ποιότητα της τρίχας του ασθενή.
  • Στην καλλιτεχνική/σχεδιαστική αντίληψη του ιατρού.
  • Στο είδος των τριχοθυλακίων, που θα τοποθετηθούν (μονά- διπλά) στα πρώτα χιλιοστά της hairline πρόσθιας γραμμής και η γωνία τοποθέτησής τους, ώστε να υπάρχει φυσικότητα.
  • Στην ικανότητα και την ταχύτητα του ιατρού, αφού πρόκειται για επέμβαση ακριβείας με στόχο το 1 mm με 1,1 mm, που είναι η συνήθης διάμετρος ενός μοσχεύματος.

 

– Συνοψίζοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε ενδιαφερόμενους/ες;

Τα αποτελέσματα φύτρωσης, φυσικότητας και πυκνότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τρόπο συντήρησης και επεξεργασίας των μοσχευμάτων, αλλά και την εμπειρία, την καλαισθησία και το λεγόμενο “χέρι” του ιατρού. Απαραίτητα η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο γιατρό. Σε καμία περίπτωση από νοσηλευτή!