Πώς ο Γλυφαδιώτης Δερματολόγος Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου έγινε ο κορυφαίος στην μεταμόσχευση μαλλιών στην πρότυπη κλινική LP CLINIC

Πώς ο Γλυφαδιώτης Δερματολόγος Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου έγινε ο κορυφαίος στην μεταμόσχευση μαλλιών στην πρότυπη κλινική LP CLINIC

Με 15ετή εμπειρία στη μεταμόσχευση μαλλιών, ο Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου μας υποδέχεται στην LP Clinic της Γλυφάδας, που έχει ως στόχο να σε μάθει να ζεις όμορφα με αγάπη για τον εαυτό σου και τους άλλους.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος των νοτίων προαστίων Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου, που το 2015 έγινε ο μοναδικός Έλληνας ιατρός που έλαβε άριστη αξιολόγηση στην μεταμόσχευση μαλλιών από τον GMC Ιατρικό Σύλλογο Αγγλίας, είναι ιδρυτής της LP Clinic στη Γλυφάδα, της πρότυπης δερματολογικής κλινικής που ειδικεύεται στη μεταμόσχευση μαλλιών, ενώ παράλληλα προσφέρει και υπηρεσίες αισθητικής ιατρικής. Το NouPou συνάντησε τον Δρ. Παπανικολάου στο ιατρείο του και μίλησε μαζί του για την σημαντική του πορεία στη δερματολογία, τη φιλοσοφία της LP Clinic και τη νέα συνεργασία που ετοιμάζουν με στόχο να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο και το κομμάτι της αισθητικής ιατρικής.

Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε ιατρική και να ειδικευτείτε στην δερματολογία;

Η ιατρική και συγκεκριμένα η παιδιατρική, υπήρξε η μεγάλη μου αγάπη από το Λύκειο. Αγαπάω τα παιδιά και ήθελα να είμαι κοντά τους. Η δερματολογία προέκυψε στη συνέχεια. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το κομμάτι, ενώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς έδενε απευθείας με τη δερματολογία. Ασχολούμαι λοιπόν, με αυτόν τον τομέα εδώ και 15 χρόνια.

Η αισθητική ιατρική πότε μπήκε στο δρόμο σας και πώς αποτιμάτε την απόφασή σας να ασχοληθείτε με αυτό;

Η αισθητική ιατρική ήρθε αργότερα, όταν πήγα στην Αγγλία. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας που δούλευα, διαπίστωσαν ότι είχα τις δυνατότητες και μάλλον και το ταλέντο. Παράλληλα με την μεταμόσχευση μαλλιών μάθαινα και άλλα κομμάτια της Αισθητικής Ιατρικής όπως Botox, Prp και Fillers.Όλα αυτά αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης μου και κυρίως η Μεταμόσχευση Μαλλιών, που είναι πλέον η καθημερινή μου δραστηριότητα, το επάγγελμά μου.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά σημαντικά γεγονότα από την έως τώρα καριέρα σας;

Θα αναφερθώ στην DHI στην οποία εργάστηκα, μια παγκόσμια εταιρεία με κέντρα σε πολλά κράτη. Χρειάστηκε να ταξιδεύω, να κάνω επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών με κλεισμένα ραντεβού με πελάτες οι οποίοι από ένα σημείο και μετά επιλέγαν εμένα αποκλειστικά. Βρέθηκα λοιπόν, σε χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και αλλού, υπηρετώντας την εξειδίκευση μου στην μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε μεγάλη ώθηση και μου διεύρυνε τους ορίζοντες. Τότε ξεκίνησα να σκέφτομαι λίγο πιο επιχειρηματικά, έβλεπα όλη αυτήν την ανάγκη που υπάρχει παγκοσμίως. Ορόσημο για την πορεία μου αποτέλεσε η εγγραφή μου στον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο το 2009, γεγονός υψηλού βαθμού δυσκολίας, καθώς προϋποθέτει άριστη επιστημονική κατάρτιση και πολλαπλά στάδια αξιολόγησης για να μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις. Υποχρεωτικά οφείλεις να δηλώνεις με τι εξειδικεύεσαι ενώ η αξιολόγηση γίνεται από αρκετούς συναδέλφους γιατρούς και 30 ασθενείς που στέλνουν το δικό τους report με ερωτήσεις συγκεκριμένες και με βάση τα αποτελέσματα κρίνεται αν έχεις την επάρκεια να προχωρήσεις. Ήταν εξαιρετική εμπειρία! Κατά την παραμονή μου στη Μεγάλη Βρετανία, έκανα μεταμοσχεύσεις σε πρίγκιπες, Σαουδάραβες, μέλη της Κυβέρνησης, παίκτες της Premier League. Μπορεί το κομμάτι της μεταμόσχευσης μαλλιών να είναι μια μικροχειρουργική πράξη, αλλά ουσιαστικά απασχολεί όποιον έχει ανάλογο θέμα, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Ο σκοπός άλλωστε είναι κοινός, προκειμένου να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αισθάνονται καλά. Η δική μου συμβολή σε αυτό, είναι κάτι που με γεμίζει και μου προσφέρει ικανοποίηση.

Στο βιογραφικό σας έχετε 51 πιστοποιήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής επάρκειας. Πώς το βιώνετε αυτό και πόσο σημαντικές είναι για εσάς;

Η εκπαίδευση για έναν γιατρό δεν σταματάει ποτέ, αλλά σίγουρα στα πρώτα του βήματα για να μπορέσει να αποκτήσει κάποια εμπειρία πρέπει να παρακολουθήσει συνέδρια, σεμινάρια και να λάβει πιστοποιήσεις. Αυτό βέβαια είναι το πρώτο βήμα, καθώς μετά αποκτάς την εμπειρία και τα διδάσκεις εσύ, αντίστοιχα. Ως εκπαιδευτής, για 5 χρόνια στην DHI παρουσίαζα τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών σε συναδέλφους για να αποκτήσουν την επάρκεια. Τα σεμινάρια και οι πιστοποιήσεις σε βοηθούν να είσαι up-to-date και να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις του επαγγέλματος, οι οποίες δεν έχουν τέλος.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της LP Clinic στη Γλυφάδα και τι υπηρεσίες παρέχει;

Η κλινική ξεκίνησε το 2018, στην αρχή σε συνεργασία με άλλον συνάδελφο δερματολόγο και στη συνέχεια μόνος μου. Κάλυπτα όλο το φάσμα της δερματολογίας, σταδιακά όμως έδωσα περισσότερο βάρος στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Στο site σας αναφέρεται ότι «LP θα μπορούσε να σημαίνει Living Pretty». Ακούγεται πολύ όμορφο και αισιόδοξο. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία της LP Clinic;

Όταν έψαχνα τι όνομα θα δώσω στην κλινική σκέφτηκα τα αρχικά μου, L.P., Λευτέρης Παπανικολάου, αλλά στην πορεία θέλησα να ταυτίσω όλο αυτό το εγχείρημα με μια ιδέα και έτσι προέκυψε το «Living Pretty». Δηλαδή το ότι θέλουμε να ζούμε ωραία αλλά και να αισθανόμαστε ωραία. Αυτό το ψυχολογικό και το παθολογικό κομμάτι το φτιάχνουμε, υπάρχουν συνθήκες που μπορούν να βελτιώσουν τον άνθρωπο και οπτικά και ψυχολογικά. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ψωρίαση δεν μπορεί να ζήσει ευχάριστα, έχει συναισθηματικά προβλήματα τα οποία τον ταλαιπωρούν και εδώ παρεμβαίνουμε εμείς για να τον βοηθήσουμε. Άρα το να αισθανόμαστε ψυχικά ωραία και αυτό να εκπέμπεται, είναι η φιλοσοφία της LP Clinic.

Είσαστε ο μοναδικός Έλληνας ιατρός που έλαβε άριστη αξιολόγηση στην μεταμόσχευση μαλλιών, από τον GMC Ιατρικό Σύλλογο Αγγλίας, ενώ παράλληλα έχετε πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών. Μιλήστε μας για τις μεθόδους που εφαρμόζετε.

Η εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι μεγάλη. Έχω συμβάλει σε αυτό, όπως και άλλοι συνάδελφοι, με τεχνογνωσία και μεθόδους που σκεφτόμαστε και εφαρμόζουμε. Από την πρώτη στιγμή είμαι ειλικρινής με τους ασθενείς μου, εξηγώ, αφιερώνω μία ώρα σε κάθε consultation να τους πω ακριβώς τι θα πρέπει να κάνουν και μετά όλα πηγαίνουν καλά.

Θεωρείτε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ακόμη θέμα ταμπού; Πώς θα έπρεπε να την αντιμετωπίζει ο κόσμος και με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση ενός υποψηφίου;

Ταμπού καθόλου κι αν πούμε ότι όταν ξεκινούσα το 2007 ήταν όντως ταμπού τώρα έχει απομείνει μια σκιά. Τείνει να γίνει πολύ συνηθισμένο, ο κόσμος το συζητάει γιατί είναι ευχαριστημένος, γίνονται πιο σωστές επεμβάσεις. Όταν μένουν πιο πολλοί άνθρωποι ευχαριστημένοι, θα το επικοινωνήσουν και νομίζω ότι στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι τόσο φυσιολογικό όσο το να πηγαίνεις σ’ έναν οδοντίατρο. Σχετικά με το ποιος είναι κατάλληλος έχει να κάνει το είδος της αλωπεκίας -αν έχεις ανδρογενετική αλωπεκία, είσαι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση, ενώ αν έχεις διάχυτη ή καθολική δυστυχώς δεν είσαι κατάλληλος. Η επιλογή του υποψηφίου πάλι, έχει να κάνει με τις προσδοκίες του, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σωστές προσδοκίες και άλλοι που δεν έχουν επίγνωση. Αυτούς προσπαθώ να τους προσγειώσω, να τους δώσω την ακριβή εικόνα και όχι να τους υποσχεθώ ότι ξαφνικά θα αποκτήσουν μαλλιά όπως στα 18 τους χρόνια σε πυκνότητα. Ακόμα και οι τελείως φαλακροί μπορούν να έχουν μαλλιά κι αυτό θέλω να το τονίσω. Η επιλογή γίνεται με βάση την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος θέλει να βελτιώσει την εικόνα του, θέλει να επιστρέψει 10 χρόνια πίσω, να αποκτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση, έχοντας καλύψει την περιοχή έλλειψης με 70%της αρχικής πυκνότητας.

Είναι δυνατόν να προληφθεί αποτελεσματικά η τριχόπτωση; Τι θεραπείες εφαρμόζετε για την τριχόπτωση;

Οι παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και η δική μου προσωπική εμπειρία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της αλωπεκίας έχει να κάνει με το dna. Ξέρουμε ότι υπάρχει μια ορμόνη η διυδροτεστοστερώνη, η DHT στη δική μας ορολογία, η οποία είναι σε υπερέκκριση. Υπάρχει φάρμακο το οποίο κυκλοφορεί πολλά χρόνια στην αγορά, η φιναστερίδη, η οποία μπορεί να καταστείλει αυτήν την ορμόνη. Άρα αυτό που προτείνει η παγκόσμια δερματολογική κοινότητα είναι αναστολή της DHT και αυτό μπορεί να προκαλέσει έως 70% σταθεροποίηση, όχι 100%. Ευτυχώς αυτό υπάρχει τα τελευταία χρόνια και σαν τοπικό διάλυμα χωρίς παρενέργειες. Αυτό που προτείνω εγώ είναι μείγμα φιναστερίδη και PRP -η μεσοθεραπεία κατά την οποία γίνεται αιμοληψία, διαχωρίζουμε το αίμα, απομονώνουμε το πλάσμα και το κάνουμε ενέσιμο. Αυτό λοιπόν, είναι πολύ ευεργετικό για τον τριχικό θύλακα. Η θεραπεία αυτή σταθεροποιεί την τριχόπτωση και μάλιστα, τη σταματάει μετά από τρεις εφαρμογές. Βέβαια, το αποτέλεσμα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, μετά από έξι – οκτώ μήνες χρειάζεται επανάληψη.

Ως διακεκριμένος επιστήμονας είστε ψηλά στην λίστα συμμετεχόντων εισηγητών σε κορυφαία συνέδρια που εξειδικεύονται σε δερματολογικά ζητήματα και στη μεταμόσχευση μαλλιών. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο τομέας σας;

Κάθετα ανοδικά. Τα επόμενα δέκα χρόνια πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε Ιατρικό Τουρισμό και οι μεταμοσχεύσεις να δεκαπλασιαστούν. Βέβαια, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα στο ποιος θα τις κάνει. Είναι λίγοι οι γιατροί και δυστυχώς η εκπαίδευση νέων συναδέλφων είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Η Τουρκία έχει ανέβει πολύ σε αυτόν τον τομέα, αφού υπάρχουν λίγοι πιστοποιημένοι και πολλοί άλλοι χωρίς εξειδίκευση, που εφαρμόζουν ανάλογες τεχνικές, χωρίς βέβαια να έχουν όλα τα περιστατικά επιτυχημένα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό και για εμάς, να μην δώσουμε τη σκυτάλη σε ανθρώπους που δεν είναι εξειδικευμένοι να κάνουν μια επέμβαση τόσο σοβαρή χωρίς να έχουν την ιατρική τεχνογνωσία. Τώρα ο κόσμος, ευτυχώς, είναι πιο ενημερωμένος και ζητά πλέον έμπειρους και απόλυτα καταρτισμένους γιατρούς με ειδικότητα.

Αισθητική Ιατρική – Δερματολογία – Μεταμόσχευση μαλλιών, ένα τόσο ετερόκλητο αλλά και τόσο συγγενές τρίπτυχο. Πώς λειτουργείτε σε αυτό το πλαίσιο;

Αυτές οι τρεις δραστηριότητες είναι απόλυτα συναφείς γιατί καταγίνονται με το δέρμα και τα «εξαρτήματά» του, όπως είναι τα μαλλιά. Επιπλέον, η δερματολογία εμπεριέχει την ειδικότητα του αφροδισιολόγου. Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη γνώση. Προφανώς, σε κάτι εξειδικεύεσαι αλλά μπορείς να έχεις άποψη και αντίστοιχη γνώση για πολλά άλλα. Προσωπικά προσπαθώ να κάνω μόνο αυτά που μου αρέσουν πολύ, ώστε ό,τι κάνω να είναι ποιοτικό και αποδοτικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας συνεργασία με τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Μιχάλη Μουζάκη

Ο Δρ. Μιχάλης Μουζάκης είναι αρχικά φίλος. Γνωριστήκαμε στην Αγγλία, όταν είχε έρθει για εκπαίδευση στη μεταμόσχευση μαλλιών. Στη συνέχεια, εκείνος τράβηξε τον δικό του δρόμο και πλέον είναι πλαστικός χειρουργός που διαπρέπει στην Αγγλία. Επέλεξα τον Μιχάλη γιατί με την άριστη δουλειά του πιστεύω ότι μπορεί να δώσει μια έξτρα λάμψη στην LP Clinic. Η συνεργασία μας έχει ήδη ξεκινήσει και για αρχή, βρίσκεται ως συνεργάτης μία εβδομάδα τον μήνα στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Το όραμα μου είναι να αναπτυχθεί η LP Clinic κρατώντας ένα υψηλό επίπεδο και να επενδύσει και σε μελλοντικές συνεργασίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε, πώς περνάει ένας τόσο πολυάσχολος άνθρωπος τον ελεύθερο χρόνο του (εάν υπάρχει) και ποιο είναι το μότο σας για τη ζωή.

Επιδιώκω να έχω χρόνο για μένα και για την οικογένεια μου, κάτι το οποίο δεν έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 15 χρόνια. Εργάστηκα και εργάζομαι πολύ σκληρά. Το γεγονός ότι είμαι αυτοδημιούργητος σημαίνει ότι επένδυσα χρόνο και χρήμα στην ίδρυση και στην καλή λειτουργία της κλινικής. Όταν όμως έχεις πετύχει κάποιους στόχους, προσπαθείς να βελτιώσεις και την ποιότητα της ζωής σου. Για μένα ποιότητα ζωής σημαίνει να μπορώ να κάνω δύο φορές την εβδομάδα γυμναστική κι εδώ να πω για την ομάδα μπάσκετ που ξεκίνησα στη Γλυφάδα και λέγεται LP Clinic. Εντάχθηκα κι εγώ σε αυτήν και παίζουμε σ’ ένα πολύ ωραίο ανεξάρτητο πρωτάθλημα, το οποίο απολαμβάνω πολύ. Με την σύζυγο μου και τα τρία μου παιδιά προσπαθώ να περνάω αρκετό και ποιοτικό χρόνο. Εκτός από τα παραπάνω, μου αρέσει πολύ το θέατρο και σε αυτό με επηρέασε ο πατέρας μου, επειδή ήταν πολλά χρόνια στο Εθνικό και παρακολουθούσαμε πολλές παραστάσεις και επίσης, αγαπώ το σινεμά και το διάβασμα. Διαβάζω κυρίως βιβλία που εμπεριέχουν θέματα του αντικειμένου μου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι κάθε στιγμή που περνάει είναι σημαντική, καμία μέρα δεν γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό θα πρέπει να την αξιοποιούμε κατάλληλα.