Αφαίρεση Θηλωμάτων

Τα θηλώματα, γνωστά και ως κρεατοελιές, είναι μικρά, στρογγυλά, καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Συνήθως το χρώμα τους είναι ίδιο με αυτό του δέρματος, ενώ μπορεί να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές). Οφείλονται στους ιούς HPV, τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα με τη μόνη διαφορά ότι δεν είναι εξίσου μεταδοτικά.

Συμπτώματα

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα μετά την ηλικία των 25-30. Όταν όμως αυτά πάρουν πολύ μεγάλο μέγεθος ή πολλαπλασιαστούν μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, αίσθημα καύσου ή και αιμορραγία σε περίπτωση αυτοτραυματισμού. Εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV. Τέτοιες περιοχές είναι ο λαιμός, το πρόσωπο και κυρίως τα βλέφαρα, οι μασχάλες, το στήθος και οι βουβωνικές περιοχές.
Αν και τα θηλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε όλους, η εμφάνιση τους ευνοείται από τους ακόλουθους προδιαθεσικούς παράγοντες: Σωματικό Βάρος (Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα άτομα), Εγκυμοσύνη, Ενδοκρινοπάθειες, Δερματικοί Τραυματισμοί, Συνύπαρξη Μυρμηγκιών ή Κονδυλωμάτων, Κληρονομικότητα.
Η διάγνωση των θηλωμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από Δερματολόγο και είναι κλινική, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται βιοψία. Σε κάθε περίπτωση, η αφαίρεση τους είναι επιβεβλημένη, τόσο για ιατρικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Θεραπεία

Οι κυριότερες μέθοδοι αφαίρεσης των θηλωμάτων είναι η χειρουργική εκτομή, η αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία, ο καυτηριασμός με διαθερμία πλάσματος, η αφαίρεση με ραδιοσυχνότητα, η αφαίρεση με laser CO 2 και η κρυοθεραπεία.

1. Χειρουργική αφαίρεση. Ενδείκνυται σε μεγάλες βλάβες ή τέρμινθο. Γίνεται συνήθως με επιφανειακή εκτομή χωρίς ράμματα, είναι ασφαλής γρήγορη και δεν καταλείπει ουλές.

2. Αφαίρεση με laser CO2. Είναι από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Προσφέρει άμεσα πλήρη ίαση χωρίς να δημιουργεί σημάδια και ουλές, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

3. Αφαίρεση με ηλεκτροδιαθερμία.  Με την τεχνική αυτή καταστρέφονται ή αφαιρούνται οι βλάβες με τη χρήση μίας διαθερμίας ή με τη χρήση μίας νεότερης διαθερμίας πλάσματος. Η μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά είναι σχετικά πιο επώδυνη από τις προηγούμενες και απαιτείται η διενέργεια τοπικής αναισθησίας, ενώ μπορεί να το έγκαυμα που προκαλείται να κάνει αρκετές ημέρες να επουλωθεί, και να υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ουλή.

4. Αφαίρεση θηλωμάτων με κρυοθεραπεία. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, είτε με απευθείας ψεκασμό, είτε με τη χρήση ειδικού στυλεού. Το θήλωμα ψύχεται συρρικνώνεται και αποπίπτει. Είναι ασφαλής μέθοδος αλλά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί περισσότες από μία φορές, ενώ μπορεί να προκληθεί έγκαυμα στις παρακείμενες περιοχές και πολύ σπανιότερα ουλή.

5. Αφαίρεση με ραδιοσυχνότητα. Νεότερη τεχνική, κατά την οποία με ειδική συσκευή παραγωγής ραδιοσυχνοτήτων και με ειδικό άκρο σαν βελόνα αποκόπτονται τα θηλώματα, χωρίς να χρειαστεί αναισθησία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, με εξαιρετικά αποτελέσματα και ασφαλής, ενώ δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετεγχειρητικών ουλών και βλαβών.

A. Όχι, ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα είναι διαφορετικός

A. Ναι, ακολουθώντας τις μετεπεμβατικές οδηγίες του Δερματολόγου, μπορείτε να επιστρέψετε την ίδια μέρα στην εργασία σας.

A. Με την τεχνική LP ο πόνος ελαχιστοποιείται, αλλά συνήθως συστήνουμε να έχει χρησιμοποιηθεί κάποια τοπική αναισθητική κρέμα μισή ώρα πριν, για ακόμη λιγότερη ευιασθησία.

A. Είναι δυνατό να ξαναβγούν καινούργια αλλά όχι τα ίδια.