Θεραπεία μυρμηγκιών

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες στο δέρμα που μοιάζουν με άχρωμες κρεατοελιές.  Οι μυρμηγκιές προκαλούνται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας από έναν ιό ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV). Αυτή η οικογένεια ιών περιλαμβάνει πάνω από 150 στελέχη. Κάποιοι από αυτούς τους ιούς προκαλούν μυρμηγκιές και κάποιοι άλλοι κονδυλώματα.

Ο ιός προκαλεί γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Ο ιός που προκαλεί την μυρμηγκιά μεταδίδεται με την επαφή και προσβάλλει μόνο ανθρώπους χωρίς να μεταφέρεται σε ζώα. Η μυρμηγκιά μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιά. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηγκιά. Η μυρμηγκιά εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπως είναι το πρόσωπο.

Συμπτώματα

Αν και πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, οι μυρμηγκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να συνοδεύονται από έντονο πόνο, κνησμό ή αιμορραγία, ενώ αν εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση.

Θεραπεία

Aνάλογα τον τύπο και το σημείο που υπάρχουν οι μυρμηγκιές μπορούν να αντιμετωπιστούν με Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), με Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηριασμός), με Χειρουργική Αφαίρεση και με τοπική χρήση χημικών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση ο Δερματολόγος μας θα σας εξηγήσει την μέθοδο και θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες.

A. Καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός θα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, δηλαδή καλό και συχνό πλύσιμο χεριών και να χρησιμοποιούνται ατομικές πετσέτες και σκεύη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται να περπατάτε με γυμνά πόδια στην άμμο και γύρω από τις πισίνες. Αν εντοπίσετε μυρμηγκιά στο δέρμα σας η άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση επιβάλεται για την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

A. Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή από εξειδικευμένο δερματολόγο, λόγω του ευαίσθητου δέρματός τους. Στην LP Clinic έχουμε μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία μυρμηγκιών σε παιδιά όλων των ηλικιών.

A. Εξαρτάται από τη μορφή της θεραπείας, το σημείο και το μέγεθος της μυρμηγκιάς. Ο ειδικός Δερματολόγος μας θα σας δώσει οδηγίες για την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά σας.