Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης και κνησμώδης δερματική νόσος. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μπορεί να είναι ενοχλητική και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ακόμη και επώδυνη καθώς το δέρμα μπορεί να φτάσει σε σημείο να κάνει φουσκάλες και εφελκίδες που μπορεί να ορορρούν.

Συμπτώματα

Tα συμπτώματα μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

  • Φαγούρα
  • Ερυθρότητα και εξάνθημα
  • Δέρμα πολύ ξηρό
  • Πληγές

 

Οι ακριβείς αιτίες της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι σαφείς, όμως μερικοί παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν το έκζεμα περιλαμβάνουν:

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ζέστη, αλλεργιογόνα (σκόνη, γύρη, μύκητες) και επαφή με ερεθιστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται σε σαπούνια, καθαριστικά και σε συνθετικά ή μάλλινα ρούχα.
  • Απλές ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας.
  • Πιο σοβαρές λοιμώξεις από βακτήρια ή από ιούς μπορεί να επιβαρύνουν το νόσημα. Βακτηριακές λοιμώξεις (κυρίως από σταφυλόκοκκο) μπορεί να επιμολύνουν τις εκζεματικές βλάβες, δίνοντας στο δέρμα μια εικόνα έντονης φλεγμονής με κιτρινωπή χροιά και πυορρούσες βλάβες. Στην περίπτωση αυτή, η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής είναι επιβεβλημένη. Μια σοβαρή ιογενής επιλοίμωξη του εκζέματος μπορεί να προκληθεί από τον ιό του απλού έρπητα, προκαλώντας εκτεταμένες και επώδυνες βλάβες στο δέρμα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ειδική αντιική αγωγή.
  • Ξηρότητα του δέρματος από ανεπαρκή περιποίηση.
  • Ψυχολογικό stress.

Θεραπεία

H θεραπεία συνίσταται στην καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας και εφαρμογή τοπικά φαρμακευτικών σκευασμάτων (κορτικοστεροειδή και αναστολείς υποδοχέων καλσινευρίνης) για την αντιμετώπιση της φλεγμονής όταν αυτή είναι σε έξαρση.
Επίσης μπορούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης της έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας, όπως μπάνιο σε θερμοκρασία σώματος, με προσθήκη υδρόφιλου λαδιού και χρήση υποαλλεργικού σαπουνιού, καθημερινή ενυδάτωση δέρματος με υποαλλεργικό γαλάκτωμα ή κρέμα, χρήση βαμβακερών υφασμάτων, αποφυγή χημικών απορρυπαντικών και τροφών με συντηρητικά και χρωστικές.
Τέλος οι κατάλληλες διατροφικές οδηγίες σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας μπορεί να σχετίζεται με την έξαρση του εκζέματος.

A. Περίπου το 50% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα αναπτύσσουν αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος περιλαμβάνουν:

  • Βήχα
  • Συριγμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ένα σφίξιμο στο στήθος

A. Οι βουτιές και το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να βοηθήσουν πολύ παιδιά και ενήλικες  με έκζεμα, δεδομένου ότι το αλάτι στο θαλασσινό νερό έχει αντισηπτικές ικανότητες. Το νερό της θάλασσας μπορεί να τσούξει το δέρμα του παιδιού και εκείνη τη στιγμή να μη θέλει να μπει στη θάλασσα. Αν δεν θέλει μην το πιέζετε και αφήστε το να προσπαθήσει και πάλι όταν νιώσει έτοιμο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μακροπρόθεσμα η δράση από το αλάτι στο νερό της θάλασσας θα είναι ευεργετική.
Όμως προσοχή στην άμμο! Αν η πετσέτα έχει άμμο, γίνεται σαν γυαλόχαρτο πάνω στο δέρμα. Επίσης μη ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία μετά την ενυδάτωση και τέλος αποφύγετε τον ήλιο και μείνετε στη σκιά, καθώς η ζέστη και ο ιδρώτας χειροτερεύουν το έκζεμα.