Χαρτογράφηση Σπίλων

Η χρήση της δερματοσκόπησης και της ψηφιακής χαρτογράφησης σπίλων συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και στον περιορισμό των άσκοπων χειρουργικών αφαιρέσεων καλοήθων δερματικών μορφωμάτων, με την προϋπόθεση ότι διενεργείται από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην τεχνική αυτή δερματολόγο.
Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Μια ειδική κάμερα καταγράφει τους σπίλους (ελιές) που υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα και τους κατατάσσει σε ύποπτους, καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι εικόνες αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται στην επανεξέταση των σπίλων, δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη κάθε σπίλου με ακριβή σύγκριση της προηγούμενης με την πρόσφατη λήψη. Πρόκειται για ανώδυνη εξέταση, χωρίς ακτινοβολία και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων είναι απαραίτητη σε άτομα με:

  • πολλαπλούς-δυσπλαστικούς σπίλους,
  • ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος,
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

A. Ασφαλώς και δεν “χαρτογραφούμε” όλες τις ελιές μας. Ωστόσο ο Δερματολόγος μας οφείλει να τις εξετάζει όλες δερματοσκοπικά. Στο ερώτημα για το ποιες θα αναλύσουμε και θα καταγράψουμε ψηφιακά, η απάντηση θα δοθεί από τον ιατρό μας. Τα δερματοσκοπικά και κλινικά κριτήρια δεν είναι πάντα τα φαινομενικά εμφανή στο γυμνό μάτι.

A. Από τη γέννηση του, αν χρειάζεται. Είναι απόλυτα ασφαλής εξέταση. Στα παιδιά χρησιμοποιείται για τη λεπτομερή παρακολούθηση των συγγενών σπίλων.

A. Εκτός από το μελάνωμα υπάρχουν και άλλες μορφές καρκίνων στο δέρμα, οι οποίες είναι συχνότερες και όχι τόσο επικίνδυνες για τη ζωή όσο το μελάνωμα. Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εξέτασης – ιδιαίτερα σε μεσαίας και μεγάλης ηλικίας άτομα – μπορεί να εντοπιστούν και να διαγνωστούν άλλες μορφές καρκίνων του δέρματος, όπως πχ το βασικοκυτταρικό ή το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.