Κονδυλώματα

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus), ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενοχοποιείται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (HPV1, HPV2, HPV3, κ.ο.κ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση. Μερικοί τύποι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μερικοί προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα, μεμονωμένες ή πολλαπλές βλάβες που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα. Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε στα εσωτερικά είτε στα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στην όψη τους τα κονδυλώματα μοιάζουν με κρεατοελιές και το χρώμα τους είναι λευκό ή ίδιο με του δέρματος. Η διάγνωσή τους είναι κλινική και πρέπει να γίνεται από έμπειρο Δερματολόγο, ο οποίος θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

H αφαίρεση των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με Laser, Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία και Χειρουργική αφαίρεση. Η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι σαφής. Οι θεραπείες εφαρμόζονται κανονικά, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί υποτροπή και να χρειαστεί να επαναληφθεί η αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Η θεραπεία επομένως ολοκληρώνεται όταν πάψουν να υπάρχουν υποτροπές.

A. Ναι, μπορεί ένα άτομο να έχει προσβληθεί από τον ιό και να μην εμφανίσει κονδυλώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση. Επίσης λόγω του ότι τα κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικά μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή.

A. Ο χρόνος εμφάνισης των κονδυλωμάτων κυμαίνεται από 1-8 μήνες ή και περισσότερο. Επίσης μπορεί να έχουν εκδηλωθεί κονδυλώματα και να μην έχουν γίνει αντιληπτά από τον ασθενή

A. Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό HPV και μένουμε φορείς δια βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ.έρπητας).

A. Η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη, όχι μόνο για τις HPV λοιμώξεις, αλλά γιατί προστατεύει και από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόλα αυτά η μετάδοση του HPV γίνεται κυρίως με το δέρμα και όχι με τα βιολογικά υγρά, γι αυτό και το προφυλακτικό δεν παρέχει επαρκή προφύλαξη. Τα προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν και να παρέχουν προστασία, αλλά μόνο για το δέρμα που καλύπτεται από αυτά, έτσι δεν προστατεύουν 100%.