Σμηγματορροϊκή Υπερκεράτωση

Eίναι εξαιρετικά συχνές καλοήθεις δερματικές βλάβες (μη καρκινικές), που προέρχονται από τα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας της επιδερμίδας (κερατινοκύτταρα). Συχνά σχετίζονται με κληρονομική προδιάθεση και εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες, άνω των 40 ετών.

Συμπτώματα

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενόχληση. O ασθενής στα συγκεκριμένα σημεία μπορεί να έχει φαγούρα και να τρίβονται ή να πιάνονται στα ρούχα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ερεθισμός. Σχηματίζεται στο στήθος, την πλάτη, το στομάχι, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, το λαιμό, ή άλλα μέρη του σώματος. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι σε κυκλικό ή ωοειδές σχήμα, καφέ ή μαύρο χρώμα, και η διάμετρός τους φτάνει ως και τα δύο εκατοστά. Συνήθως είναι ελαφρά εξέχουσες με μια χαρακτηριστική “κολλώδη” εμφάνιση και φωλιδοτή επιφάνεια.

Θεραπεία

Η αφαίρεσή των  σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων είναι περισσότερο θέμα αισθητικής παρά παθολογίας. H κλινική εξέταση και διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από Δερματολόγο, ο οποίος και θα προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ανάλογα με το περιστατικό. Αν κριθεί απαραίτητο ο Δερματολόγος μπορεί να κάνει ψηφιακή δερματοσκόπηση ή και βιοψία. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με κρυοπηξία, ηλεκτροκαυτηρίαση, χειρουργική εκτομή, απόξεση με ξέστρο, laser.

Συχνές Ερωτήσεις

A. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι αθώες δερματικές βλάβες και δεν σχετίζονται με καρκίνο. Όμως πολλές φορές οι καρκίνοι του δέρματος μοιάζουν με σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, γι΄αυτό είναι σημαντικό η εξέταση και η διάγνωση να γίνει από Ιατρό Δερματολόγο.

A. Συνήθως όχι στο ίδιο σημείο, όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να σχηματιστούν αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές του προσώπου ή του κορμού.