Μεταμόσχευση Μαλλιών

H Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται αποκλειστικά από τον Δρ. Λευτέρη Παπανικολάου.
Αφορά τη μεταφορά υγειών τριχικών θυλάκων, που δεν επηρεάζονται από την ανδρογενετική αλωπεκία και την ορμόνη DHT, από το πίσω και πλάγιο μέρος του κεφαλιού μας σε μια περιοχή μειωμένης ή ελλειπούς τριχοφυίας. Η μέθοδος αυτή στην κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών LP μπορεί να γίνει πλέον με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας φύτρωσης, φυσικότητας και προπάντων χωρίς κανένα ρίσκο της υγείας του ασθενούς. Αυτό έχει να κάνει προφανώς με την αρίστη ιατρική και τεχνική κατάρτιση μας, την εμπειρία περίπου 3.500 χιλιάδων περιστατικών, που τελικά οδήγησε στην απόλυτη εξειδίκευση μιας κατά τα αλλά ιατρικής δερματολογικής μικροχειρουργικής πράξης.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες επεμβάσεις στην ιατρική μικροχειρουργική με μόνιμο αποτέλεσμα και ελάχιστη επικινδυνότητα, εφόσον η επέμβαση γίνεται από γιατρό εξειδικευμένο τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα και την ιατρική δεοντολογία. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ως τεχνική η εξαγωγή μεμονωμένων τριχικών θυλάκων FUE με punch (±1 mm). Χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη ιατρική επέμβαση επανόρθωσης για τον άντρα αλλά και για ένα 20% των γυναικών και είναι αυτή που ακολουθείται στην κλινική μας.

Από το πρώτο ραντεβού εξέτασης έως την επέμβαση

1η ΦΑΣΗ
Συνάντηση με τον εξειδικευμένο ιατρό για μια  διάγνωση καθώς και επεξήγηση της διαδικασίας. Είναι βασικό να κατανοήσει ο ασθενής το προτεινόμενο πλάνο και να πάρει μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης με σχεδιασμό και κατανομή των μοσχευμάτων στην πάσχουσα περιοχή. Βάσει των παραπάνω, στο τέλος της συζήτησης προκύπτει το διαφορετικό κατά περίπτωση κόστος της επέμβασης και γνωστοποιείται στον ασθενή χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις.

2η ΦΑΣΗ
Ο ασθενής κλείνει μια ημερομηνία για το περιστατικό, καταβάλλοντας κάποια προκαταβολή. Όλες οι προεπεμβατικές και μετεπεμβατικές οδηγίες αποστέλλονται με email.

3η ΦΑΣΗ
Ημέρα της ιατρικής επέμβασης επανόρθωσης τριχοφυΐας του ασθενούς.
Θα γίνει η απαραίτητη συμπλήρωση εντύπων, όπως η συναίνεση και το ιατρικό ιστορικό. Ακολουθεί η φωτογράφηση «πριν», με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του ασθενούς. Αντίγραφα όλων των παραπάνω δίδονται στο τέλος του περιστατικού. Αφού γίνει η προετοιμασία με το κούρεμα, τα φάρμακα και τον ειδικό ρουχισμό εισερχόμαστε στο κυρίως κομμάτι της επέμβασης.

Να επισημάνουμε ότι υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος μόνο για τον ασθενή κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Εκεί μπορεί να αλλάξει ρούχα, να γευματίσει και να χαλαρώσει απολαμβάνοντας υπηρεσίες VIP, με θέα στην πανέμορφη πλατεία Εσπερίδων, στη Γλύφαδα.

Μεταμόσχευση / Εμφύτευση Μαλλιών FUE + ID by LP

 1. Εξαγωγή των μοσχευμάτων. Η εξαγωγή γίνεται ένα-ένα μόσχευμα / τριχοθύλακιο με ειδικό κυλινδρικό κοπτικό εργαλείο πολύ μικρού μεγέθους, περίπου 0,1 mm, αφού προηγηθούν 6 τσιμπήματα με την τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιήθει αποκλειστικά και μόνο η δότρια περιοχή. Η διαδικασία διαρκεί 3 με 4 ώρες περίπου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξαγωγή.
 2. Διάλειμμα για σχεδιασμό και ελαφρύ γεύμα της αρεσκείας του ασθενούς στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ακολουθεί ο τελικός σχεδιασμός και η ενυπόγραφη συναίνεση.
 3. Τοποθέτηση των μοσχευμάτων. Η τοποθέτηση γίνεται με Implanter 0,1 mm ή μικρότερης διαμέτρου ένα ένα μόσχευμα με την απευθείας τεχνική χωρίς υποδοχές ή επιπλεόν τραυματισμό. Θα προηγηθούν 2 τσιμπήματα με την τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιήθει η λήπτρια περιοχή.
  Κατά συνέπεια θεωρείται μια επέμβαση ελάχιστα τραυματική και με γρήγορη επούλωση, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες για τον ασθενή. Η διάρκεια αυτής της φάσης πάλι διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με τα μοσχεύματα, το κούρεμα και την περιοχή τοποθέτησης (περίπου 2 με 3 ώρες).
 4. Οδηγίες/ φωτογραφίες/ προϊόντα
  Με το πέρας της επέμβασης δίδονται στον ασθενή γραπτές μετεπεμβατικές οδηγίες, οι ημερομηνίες των προκαθορισμένων επανεξέτασεων διμήνου και εξαμήνου και πλήρης επεξήγηση της ελαφριάς φαρμακευτικής αγωγής που θα ακολουθηθεί τις επόμενες 3 ημέρες. Τελειώνοντας θα ληφθούν οι «μετά» φωτογραφίες για το αρχείο της κλινικής.
  Ο ασθενής φεύγοντας μπορεί, αν το επιθυμεί, να προμηθευτεί από την κλινική όλα τα απαραίτητα προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών του μετεγχειρητικά αλλά και μετέπειτα.

A: Ελάχιστα και ειδικά συγκρινόμενη με τις συνηθισμένες τεχνικές έγχυσης αναισθησίας. Εχουμε αναπτύξει την LP (Low Pain) αναισθησία με την γνωστή σε όλους μας ξυλοκαίνη, κατά την οποία κάνουμε πρώτα χρήση αναισθητικής κρέμας και μετέπειτα 70% λιγότερους νηγμούς (τσιμπήματα). Στη συνέχεια οι περιοχές μουδιάζουν και ο ασθενής δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα.

A: Πολύ λίγο έως καθόλου στο 95% των ασθενών. Η επέμβαση θεωρείται μικροχειρουργική και ελάχιστα επεμβατική. Κατά συνέπεια ο τραυματισμός είναι επιδερμικός τόσο στην εξαγωγή, ένα ένα μόσχευμα με μικρό Punch 1,0 mm FUE (follicular unit extraction), όσο και στην τοποθέτηση με τη χρήση του Implanter με μικρή βελόνα διαμέτρου 1,0 mm, απευθείας χωρίς υποδοχές. Μέθοδος γνωστή ως LP+ID (implantation direct)

A: Κυμαίνεται από 95% εως 100%. Το ποσοστό φύτρωσης έχει να κάνει:

 • με τον τρόπο συντήρησης των μοσχευμάτων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας εξαγωγής (σταθερή θερμοκρασία 4-8°C)
 • το υγρό συντήρησης του μοσχεύματος, το οποίο δεν είναι ένας συνηθισμένος φυσιολογικός ορός, αλλά ένα Αμερικανικό ισότονο προϊόν, το οποίο θεωρείται παγκοσμίως ως το ιδανικότερο όλων.
 • το χειρισμό των τριχοθυλακίων από τη νοσηλεύτρια. Η άριστη εκπαίδευση και εμπειρία ελαχιστοποιεί το ποσοστό του ανθρώπινου λάθους, κατά την ταξινόμηση των μοσχευμάτων.
 • τον τρόπο εμφύτευσης των μοσχευμάτων απευθείας με το IMPLANTER, αποφεύγοντας τις υποδοχές προ τοποθέτησης και τη χρήση λαβίδας.

Όλα τα παραπάνω, λόγω της πολυετούς εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού της LP Clinic, έχουν τυποποιηθεί με πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την άριστη φύτρωση σας.

A: Ναι είναι! Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι από τις λίγες επεμβάσεις που έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, λόγω του ότι τα τριχοθυλάκια απλά αλλάζουν περιοχή φύτρωσης και όχι το DNA τους. Συνεπώς δεν θα επιδέχονται επδράσεις από την υπερέκκριση της DHT ορμόνης στη νέα περιοχή φύτρωσης.

A: Περίπου στους 6 μήνες. Πολύ συντομότερα από παλιά που ο χρόνος αναμονής άγγιζε τους 9-12 μήνες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι τα μοσχεύματα υφίστανται ελάχιστη επεξεργασία απο το νοσηλευτή, δεν τροποποιούνται, ούτε κόβονται κάτω από το μικροσκόπιο.

A: Κατά μέσο όρο 3 με 4 φορές αν και έχει συμβεί κάποιοι να κάνουν έως και 7 συνεδρίες, αλλά με μικρότερες εξαγωγές μοσχευμάτων κάθε φορά. Αναλόγως λοιπόν με την αρχική πυκνότητα, το μέγεθος της δότριας, τον τρόπο εξαγωγής (ακούρευτο, ζώνη ή κουρεμένο) και τα μοσχεύματα που εξάγονται κάθε φορά, μια δότρια με κανονική πυκνότητα μπορεί να δώσει life time /συνολικά από 4.000 έως 6.000 μοσχεύματα περίπου. Δηλαδή κατά προσέγγιση το 50% του συνολικού αριθμού μοσχευμάτων που έχει μια δότρια.
(220 τετ. εκατοστά μια δότρια Χ 55 μοσχεύματα ή 110 τρίχες ανά τετράγωνικο εκατοστό =12.000 μοσχεύματα ) Αλλά αυτό τελικά είναι κάτι που εξατομικεύεται και έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους.

A: Απαιτούνται 10 μέρες για να καθαρίσουν οι περιοχές δότρια και λήπτρια και να επουλωθούν, ώστε να μην υπάρχει οτιδήποτε ορατό. Συνήθως μετά την πρώτη μέρα η ερυθρότητα υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό. Το πρώτο λούσιμο γίνεται μετά από 3 ημέρες στο χώρο μας, από τη νοσηλεύτρια μας και το κεφάλι καθαρίζει προοδευτικά μετά από 7 μέρες λουσιμάτων. Η κάλυψη με ένα καπέλο όμως είναι εφικτή από την πρώτη κιόλας μέρα. Τα μαλλιά μας μεγαλώνουν 2,5 πόντους το μήνα και γρήγορα στις 15 μέρες έχουν καλύψει τα πάντα.

A: Η πρώτη επιλογή είναι το πεζοναυτικό κούρεμα. Τα επάνω μαλλιά παραμένουν ως έχουν και κουρεύουμε πολύ κοντά τα πλαϊνά.
Η δεύτερη και δυσκολότερη επιλογή είναι η μεταμόσχευση σε ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ κεφάλι. Είναι μια επέμβαση που λίγοι γιατροί στον κόσμο έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν με αξιώσεις.

Σημειωτέον ότι σε αυτή την τεχνική περιμένουμε 30% λιγότερα μοσχεύματα ανά μέρα, λόγω του ότι είναι πιο χρονοβόρα ως διαδικασία Συνεπώς προτείνουμε τη διήμερη συνέδρια ως ιδανικότερη για να εξαχθούν αρκετά μοσχεύματα.

Τέλος υπάρχει και το ξύρισμα ζώνης για όσους έχουν μαλλιά μήκους τουλάχιστον 7 εκατοστών πίσω στη δότρια περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση η εξαγωγή γίνεται κεντρικά από μια περιοχή που καλύπτεται από τα μακριά μαλλιά.

A: Η τιμή διαφέρει κατά περίπτωση όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, είναι όμως πολύ προσιτή. Αν πρόκειται δε να αναφερθούμε στην αξία του, αυτή χαρακτηρίζεται σίγουρα ανεκτίμητη για την ψυχολογία του ασθενούς.

A: Περίπου στις 8 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα για φαγητό. Καθότι πολύωρη προσπαθούμε πάντα να εξελίσσεται με ευχάριστη μουσική, συζήτηση με το γιατρό, χαλάρωση ή ακόμα και ύπνο για κάποιους ασθενείς μας και θα την περιγράφαμε ως μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία στο σύνολο. Στο διήμερο περιστατικό η διάρκεια μπορεί να διαφέρει λίγο, από 6 έως 7 ώρες κάθε μέρα περίπου.

A: Με μεταμόσχευση, όταν είναι ιατρικά αποδεκτό όπως σε τραυματισμούς, ουλές και εγκαύματα. Με θεραπείες όταν η πάθηση δεν το καθιστά εφικτό.

A: Όχι, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αφήνει κανένα απολύτως σημάδι.