Πρόληψη - Θεραπείες

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται αποκλειστικά από τον Δρ. Λευτέρη Παπανικολάου.

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία  (ΑΓΑ) είναι η συχνότερη αιτία απώλειας και αραίωσης μαλλιών. Επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής των ανδρών σε ένα ποσοστό 80% και των γυναικών σε ένα μικρότερο 40%. Τα πλήρη αίτια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση, για την εμφάνιση της ΑΓΑ. Η ανδρογενετική αλωπεκία και η εμφάνισή της οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια και πιο συγκεκριμένα στην υπερέκκριση της διυδροστερόνης (DHT) και των ενζύμων 5α αναγωγάση-I & II.

Συμπτώματα

 1. Παρατεταμένη έντονη τριχόπτωση (πάνω από 100 τρίχες ημερησίως)
 2. Προοδευτική υποχώρηση των κροτάφων
 3. Αραίωση της κορυφής
 4. Μείωση της αρχικής πυκνότητας που υποδηλώνει εξέλιξη της ΑΓΑ
 5. Λέπτυνση των τριχών.

Διάγνωση

Η διάγνωση ξεκινά με ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό και αιματολογικές ή ορμονολογικές εξετάσεις, εάν χρειαστεί. Ακολουθεί η δοκιμασία έλξης, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις βιοψία.

Στην επόμενη διαγνωστική φάση χρησιμοποιούμε εξελιγμένες κάμερες και μεγεθυντικούς φακούς σε συνεργασία με εξειδικευμένο λογισμικό (application) πρόγραμμα για τη μέτρηση της πυκνότητας, ποιότητας, αναγενών και τελογενών τριχών στη δότρια ή λήπτρια περιοχή.

Κατόπιν όλων αυτών καταλήγουμε σε διαγνωστικά συμπεράσματα για την αλωπεκία,τις πιθανές θεραπείες του δέρματος και των τριχών, αλλά και τη δυνατότητα του υποψηφίου να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Θεραπεία της τριχόπτωσης

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με φαρμακευτική αγωγή δεν είναι μόνιμη. Χωρίς κάποια αντιμετώπιση η ΑΓΑ είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση.

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία που περιέχει κοκτέιλ βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών από επώνυμους οίκους.

Η ενέσιμη αυτόλογη μεσοθεραπεία. Πρόκειται για αυτόλογη ανάπλαση και αναγέννηση των ιστών στην πάσχουσά περιοχή.

Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι δυνατόν να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Όταν η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου ανθίσταται στα συντηρητικά θεραπευτικά μέσα δύναται να αποτελέσει αντικείμενο χειρουργικής θεραπείας με τη μέθοδο της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η έλλειψη τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής σε γεννητικά προδιατεθειμένα άτομα συχνά συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανδρικού δέρματος όπως ακτινική υπερκεράτωση και πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Επίσης επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και την καθημερινότητα του ασθενούς.

Συμβουλές για τους υποψηφίους

Φαίνεται τελικά πως η αλωπεκία ως πάθηση έχει πολλές κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις με δισεκατομμύρια ανθρώπων να πάσχουν ανά τον κόσμο. Είναι όντως για πολλούς άντρες αλλά και γυναίκες μείζον πρόβλημα που επηρεάζει την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή και συνεπώς απαιτεί πολύ προσεκτική επιστημονική αλλά και ανθρώπινη προσέγγιση.

Για όσους αποφασίσουν να κάνουν μια ή περισσότερες προσπάθειες αποκατάστασης της τριχοφυΐας τους, θα πρέπει να καταλάβουν τα παρακάτω σημαντικά σημεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί κλειδιά για την τελική επιτυχημένη συνολική αντιμετώπιση.

 1. Αλλαγή τρόπου ζωής με άθληση και σωστή διατροφή με αρκετές αντιοξειδωτικές τροφές.
 2. Ρύθμιση και έλεγχος της υγείας σας για να διαπιστωθεί πιθανή έλλειψη σιδήρου, φεριτίνης, Β12, φολλικού οξέος, τα οποία θα μπορούσαν να εντείνουν την τριχόπτωση χωρίς να ευθύνεται η αλωπεκία.
 3. Κατανόηση της αιτίας της τριχόπτωσης.
 4. Κατανόηση των εξατομικευμένων δυνατοτήτων σας, που αφορούν τη δική σας δότρια περιοχή.
 5. Κατανόηση κάποιων μαθηματικών προσεγγίσεων, που έχουν να κάνουν με την έκταση του προβλήματος της αλωπεκίας σε σχέση με τα τετραγωνικά εκατοστά και του ποσοστού αφαίρεσης συνολικά από την υγιή δότρια περιοχή.
 6. Κατανόηση της αβλαβούς μεθόδου.
 7. Κατανόηση της εξέλιξης του προβλήματος και της απώλειας τριχών μέσα στα επόμενα χρόνια.
 8. Τις προσδοκίες σας, τις οποίες οφείλουμε να κατανοήσουμε εμείς ως κλινική, με την επιστημονική μας κατάρτηση και ανθρώπινη προσέγγιση. Καλούμαστε, συνυπολογίζοντας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους, να δεσμευτούμε απέναντι σας, ότι θα σας εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο διαφορετικό για τον καθένα…