8 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ & ΜΑΛΛΙΩΝ. ΜΟΔΑ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;

8 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ & ΜΑΛΛΙΩΝ. ΜΟΔΑ Ή ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;

O Δρ Παπανικολάου Λευτέρης απαντάει σε 8 ερωτήματα γυναικών για τη Μεταμόσχευση Φρυδιών & Μαλλιών.

 1. Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε Μεταμόσχευση Μαλλιών και αν ναι με ποιες συνθήκες;

  Καταρχάς, το 40% του γενικού πληθυσμού πάσχει από Ανδρογενετική Αλωπεκία. Οι γυναίκες είναι μία ειδική κατηγορία καθώς δεν μπορούν να κουρευτούν σαν τους άντρες πολύ κοντά. Έχω βρει τρόπους όμως που κουρεύουμε ένα μέρος από το πίσω μέρος κεντρικά της δότριας, με τη μορφή μεγάλης ζώνης το οποίο καλύπτεται από τα υπόλοιπα μαλλιά της περιοχής, εξάγοντας λιγότερα βέβαια μοσχεύματα και διατηρώντας την επάνω περιοχή που θα τοποθετηθούν χωρίς κούρεμα.
 2. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για μια γυναίκα ώστε να μπορεί να κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

  Ναι, το βασικό είναι να πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και όχι διάχυτη. Επίσης, να υπάρχει αραίωση των μαλλιών στην περιοχή που θέλει να πυκνώσουμε περισσότερο από 20-30% ή να έχει υποχωρήσει η πρόσθια περιοχή. Ακόμη και η έλλειψη στους κροτάφους είναι κάτι που φτιάχνεται και αξίζει γιατί αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να πιάσουν τα μαλλιά τους ψηλά. Δεν πρέπει να γίνετε μεταμόσχευση επειδή απλά είναι αδύναμα τα μαλλιά μας ή λόγω της φθοράς από τις βαφές ή έχουμε λεπτή ποιότητα τρίχας.
 3. Υπάρχει περίπτωση κάποια γυναίκα να ξυρίσει τελείως το κεφάλι της σαν τους άντρες ώστε να βγουν περισσότερα μοσχεύματα;

  Συμβαίνει πιο σπάνια αλλά δεν είναι επιλογή μου, καθώς αυτό θα προκαλούσε έντονο στρες σε μία γυναίκα. Με διαφορετικό κούρεμα πάλι θα υπάρξει σωστό αποτέλεσμα και ικανοποιητική φύτρωση μαλλιών. Άλλωστε σπανίζει το γεγονός μια γυναίκα να χρειάζεται αριθμό μοσχευμάτων ίσο με ένα αντρικό κεφάλι.
 4. Σε μία συνεδρία πόσα τριχοθυλάκια μπορείτε να εξάγεται από μία γυναίκα;

  Ο αριθμός της εξαγωγής έχει να κάνει αρχικά με το κούρεμα και μπορεί να φτάσει από 900-1200 μοσχεύματα (2500 τριχοθυλάκια) με ένα μικρότερο κομμάτι εξαγωγής, τύπου ζώνης το οποίο καλύπτεται από τα υπόλοιπα μαλλιά της δότριας περιοχής μέχρι και 1500 μοσχεύματα  π.χ. σε μια ξυρισμένη δότρια. Αυτά τα νούμερα είναι συνήθως αρκετά για μια μπροστινή περιοχή και ίσως χρειαστεί πύκνωση στο μέλλον. Το βασικότερο όμως για εμένα είναι η φυσικότητα που πετυχαίνουμε και ότι δεν φαίνεται.

  eyebrow transplant
 5. Μπορούμε να πυκνώσουμε τα λεπτά φρύδια μας εμείς οι γυναίκες με Μεταμόσχευση Μαλλιών;

  Τα φρύδια είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατηγορία, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και πραγματοποιείται από ελάχιστους γιατρούς με αξιώσεις. Η επιλογή του ασθενούς για μεταμόσχευση γίνεται πολύ προσεκτικά με βάση τα θέλω του αλλά και με το τι είναι εφικτό. Συνήθως υπάρχει ολική ή μερική απώλεια λόγω της χρόνιας αφαίρεσης με τσιμπιδάκι. Αρκετές φορές μετά από τραυματισμό ή ράμματα πάλι δημιουργείται κενό. Δεν επιλέγουμε εύκολα την πύκνωση αν υπάρχει ικανοποιητική τριχοφυΐα καθώς τα νέα τριχοθυλάκια εξάγονται από το πλαϊνό τμήμα του κεφαλιού, άρα μιλάμε για διαφορετική διάμετρο έστω και λίγο, άλλη ποιότητα και χρήζει προσοχής.
 6. Χρειάζεται ειδική περιποίηση στα φρύδια μετά;

  Ναι χρειάζεται να κάνετε trimming που και που γιατί θα μεγαλώνουν και ίσως κάποιο προϊόν styling τύπου κερί.
 7. Είναι εύκολη σαν επέμβαση;

  Τίποτα δεν είναι εύκολο ή πολύ δύσκολο. Όλα όμως θέλουν προσοχή και εμπειρία. Την πρώτη εβδομάδα χρειάζεται να φοράτε γυαλιά για να καλύπτει το τραυματισμό και είναι μόνο θέμα αισθητικής. Μετά την πρώτη μέρα δεν υπάρχει πόνος αλλά ελαφριά ερυθρότητα και λίγο οίδημα το οποίο υποχωρεί σύντομα.
 8. Τα ορμονολογικά και ο θυροειδής μπορούν να επιδράσουν αρνητικά το αποτέλεσμα;

  Οι γυναίκες άνω των 50 που χάνουν την τριχοφυία τους και ανησυχούν θα πρέπει να επισκεφτούν ενδοκρινολόγο για εξετάσεις και παρακολούθηση. Κατά τα άλλα όχι αυτές οι τρίχες δεν επηρεάζονται γενετικά.
 9. Πότε μπορούμε να πάμε κομμωτήριο μετά την επέμβαση;

  Άμεσα, μετά από 10 μέρες μπορείτε να πάτε, όμως για την βαφή αφήνουμε πάνω από ένα μήνα στην περίπτωση Μεταμόσχευσης.
Από τον Δερματολόγο Δρ. Λευτέρη Παπανικολάου, Επιστημονικό Διευθυντή Μεταμόσχευση Μαλλιών και Ιδρυτή της LP Clinic