Όλη η αλήθεια για το εμβόλιο κατά του Covid-19, από έναν διακεκριμένο επιστήμονα, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, τον Γ. Πρασσάς από το Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο

Όλη η αλήθεια για το εμβόλιο κατά του Covid-19, από έναν διακεκριμένο επιστήμονα, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, τον Γ. Πρασσάς από το Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι που νομίζω εξακολουθεί να μπερδεύει πολύ κόσμο. Τα εμβόλια ΔΕΝ λειτουργούν όπως τα προφυλακτικά. Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού δηλαδή ΔΕΝ λειτουργεί ωσάν νοερή ασπίδα έξω από την μύτη μας που δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει.

Αυτό που κάνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια και μας προστατεύουν είναι να μικραίνουν τον χρόνο αντίδρασης.

Πριν τον εμβολιασμό μας, από τη στιγμή που θα έμπαινε ο ιός στη μύτη μας και θα μόλυνε τα πρώτα κύτταρα στο βλεννογόνο της μύτης μας, θα έπρεπε να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μέχρι να τον αντιληφθούν οι συνοριοφύλακες-κύτταρα, να τον πάνε στο εργοστάσιο και να φτιάξουν εν τέλει τα εργαλεία ανοσίας (αντισώματα, κύτταρα εξολοθρευτές κτλ.) που χρειάζονται για να τον περιορίσουν. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ο ιός ενίοτε προλαβαίνει να εισχωρήσει ανενόχλητος παρακάτω στα πνευμόνια μας και να μας δημιουργήσει πνευμονία, συστημική φλεγμονή και γενικό χαμό (που μπορεί να αποβεί μοιραίος).

Αντίθετα όταν είμαστε εμβολιασμένοι, αντί για 7-10 μέρες, χρειαζόμαστε λίγες ώρες μέχρι να ειδοποιηθούν τα κύτταρα της αναμνηστικής ανοσίας μας, που κάθονται υπομονετικά στους λεμφαδένες μας και περιμένουν σιωπηλά σήμα για να παράξουν άμεσα τα εργαλεία ανοσίας που έχουν ήδη μελετήσει από το εμβόλιο. Έτσι, το παράθυρο αντίδρασης γίνεται πολύ μικρότερο και ο ιός δεν προλαβαίνει να κάνει σοβαρό κύκλο μόλυνσης στο βαθύτερο αναπνευστικό. Στις λίγες ώρες που έχει συνήθως μένει απλά στη μύτη μας (και στο ανώτερο αναπνευστικό) και δημιουργεί μια ελαφριά νόσηση κρυολογήματος (με λίγο μύξα που βγαίνει για να τον παγιδευσει στο ανώτερο αναπνευστικό και ίσως λίγο πυρετό).
Σε μερικούς ανθρώπους (συνήθως μεγάλους σε ηλικία ή ευπαθείς) τα συστήματα αναμνηστικής ανοσίας είναι κάπως «εξασθενημένα» και έτσι παίρνει περισσότερο χρόνο μέχρι να ειδοποιηθούν σωστά και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί άμυνας μετά από μια πιθανή επαναμόλυνση (πχ μπορεί να αργήσει ο συνοριοφύλακας να ενημερώσει για την είσοδο του ιού) . Στις περιπτώσεις αυτές, χάνεται χρόνος και έτσι ο ιός προλαβαίνει και κάνει συμπωματικές επιμολύνσεις.

Στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πλήρης εμβολιασμός στερεί από τον ιό τον απαραίτητο ζωτικό χρόνο και έτσι δεν νοσούμε πολύ σοβαρά.