Τριχοριζόγραμμα

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται αποκλειστικά από τον Δρ. Λευτέρη Παπανικολάου.

Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης του τύπου αλωπεκίας. Βοηθάει στην παρατήρηση της μορφολογίας της τρίχας και δίνει στο γιατρό μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης του τριχωτού. Πρόκειται για ασφαλή μέθοδο που προσφέρει ακριβή αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της εκάστοτε νόσου. Εντοπίζει επιπλέον και άλλες παθήσεις ή διαταραχές της τρίχας και βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας της πάθησης. Το τριχοριζόγραμμα μας δείχνει την πυκνότητα της τρίχας και την κατηγοριοποιεί. Πιο συγκεκριμένα η τρίχα χωρίζεται σε αναγενή, καταγενή και τελογενή φάση και σε δυστροφική. Η εξέταση του τριχοριζογράμματος απαιτεί από το άτομο να μην λουστεί για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια ο δερματολόγος συλλέγει συγκεκριμένες τρίχες από την προβληματική περιοχή τις οποίες θα επεξεργαστεί.
Πιο συγκεκριμένα, σε αναγενή φάση βρίσκεται περίπου το 80-85% των τριχών σε ένα φυσιολογικό τριχωτό κεφαλής. Σε αυτό το στάδιο ο τριχικός θύλακας παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και οι ρίζες των τριχών εμφανίζουν αυξημένη διάμετρο. Το τελογενές στάδιο αντιστοιχεί στη φάση ανάπαυσης με χαρακτηριστικό την αδράνεια του θύλακα και τη σταδιακή απόπτωση της τρίχας. Φυσιολογικά σε αυτό το στάδιο βρίσκεται το 10%-18% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.

Θεραπεία

Αρχικά, γίνεται καταγραφή της κατάστασης της υγείας των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό της κεφαλής με τριχοριζόγραμμα. Στη συνέχεια μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές όπως :

  • Prp ( Platelet Rich Plasma ) δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Λαμβάνεται με ειδική επεξεργασία και τεχνική από το ίδιο το αίμα του κάθε ασθενούς (αυτόλογη).
  • Μεταμόσχευση Μαλλιών με την εξαγωγή μεμονωμένων τριχικών θυλάκων FUE με punch (±1 mm). Χαρακτηρίζεται ως η απόλυτη ιατρική επέμβαση επανόρθωσης για τον άντρα αλλά και για ένα 20% των γυναικών.
  • Χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, καθώς και κορτικοστεροειδή, αντιανδρογόνα, κ.α.

A. Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι απολύτως φυσικό και πάνω από όλα μόνιμο. Τα νέα μαλλιά δεν διαφέρουν σε χρώμα, πάχος ή υφή από τα κανονικά μαλλιά. Η επανέκφυση όλων των τριχοθυλακίων καταγράφεται με τη μέθοδο της τριχοσκόπησης, βάσει της οποίας δίνεται εγγύηση αποτελέσματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης «πριν» και «μετά».

A. Η τριχοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική μέθοδος δερματοσκόπησης του τριχωτού της κεφαλής και του τριχικού στελέχους με τη χρήση δερματοσκοπίου χειρός ή με ψηφιακό σύστημα.

A. Η πιο συχνή μορφή στους άνδρες είναι η ανδρογενετική (κοινώς φαλάκρα), σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ στις γυναίκες, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία αποτελεί το αίτιο στο 50% περίπου των περιπτώσεων. Οι πιο συχνές αλωπεκίες στα παιδιά είναι η γυροειδής και η προκλητή αλωπεκία που προέρχεται από το τράβηγμα των τριχών και είναι συνήθως ψυχολογικής αιτιολογίας. Αρκετά συχνές είναι και οι εντοπισμένες αλωπεκίες τραυματικής αιτιολογίας, ως συνέπεια τραύματος, εγκαύματος, τροχαίων ατυχημάτων κλπ.
Επίσης, συχνές είναι οι περιπτώσεις τραυματικής αλωπεκίας ως συνέπεια προηγηθείσας μεταμόσχευσης μαλλιών με την παλαιότερη τεχνική strip ή FUT καθώς η τεχνική αυτή συνοδεύεται πάντα από τη δημιουργία μετεγχειρητικής ουλής στη δότρια περιοχή στην ινιακή χώρα του κεφαλιού. Οι τραυματικές αλωπεκίες μπορεί να αφορούν συνήθως το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί όμως να αφορούν και την τριχοφυΐα του προσώπου, κυρίως τα φρύδια και την περιοχή του γενιού.