ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ – 13 ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ – 13 ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

O Δρ Παπανικολάου Λευτέρης απαντάει σε 13 καίρια ερωτήματα των ασθενών του αμέσως μετά την Μεταμόσχευση Μαλλιών

  1. Γιατρέ θα έχω κάποιες παρενέργειες; Θα πονάει μετά την επέμβαση;

    Γενικότερα ο ασθενής θα έλεγα δεν έχει παρενέργειες, ίσως ελάχιστη ενόχληση το βράδυ της επέμβασης και θα χρειαστεί να πάρει παυσίπονο. Την επόμενη μέρα ξυπνάνε όλοι χωρίς ενόχληση. Μπορεί όμως, τις επόμενες μέρες κατά την επούλωση των νεύρων και του μικροτραυματισμόυ, να υπάρξει περιστασιακή στιγμιαία ήπια ενόχληση που παρέρχεται με παυσίπονο ή και κάποιος κνησμός, το οποίο ελέγχεται με αντιισταμινικό.
  2. Θα έχω τα μαλλιά που είχα πριν αποκτήσω αραίωση;

    Αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το εμβαδόν κάλυψης και την υπάρχουσα τριχοφυΐα. Μπορεί παρόλα αυτά, να έρθει πολύ κοντά στην πρότερη κατάσταση. Αρκετές φορές όμως, που οι πάσχουσες περιοχές είναι με δεύτερη μεταμόσχευση θα πετύχουμε καλύτερη κάλυψη, πυκνότητα κτλ.
  3. Όταν ο ασθενής φύγει από την κλινική είναι σε θέση να οδηγήσει;

    Ναι είναι σε θέση να οδηγήσει, είναι χωρίς γάζες αισθάνεται καλά δεν ζαλίζεται. Μόνο ένα βάρος από την αναισθησία, το οποίο θα φύγει σιγά σιγά προς το βράδυ, όχι πόνο.
  4. Ο ασθενής λαμβάνει γραπτές οδηγίες;

    Ναι όλα είναι πολύ αναλυτικά γραμμένα σε οδηγίες με τα φάρμακα για τις επόμενες μέρες. Υπάρχει όμως πάντα και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου απ΄ ευθείας όταν χρειαστεί.
  5. Μετά τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιήσει προϊόντα styling;

    Ναι μετά από μία βδομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει προϊόντα styling, μετά από 10-15 μέρες μπορεί να κουρευτεί και μετά τον μήνα μπορεί να βάψει τα μαλλιά του.
  6. Το κεφάλι του ασθενούς πότε θεωρείται καθαρό και αποδεκτό στον κοινωνικό περίγυρο;

    Από την 6η μέρα το συντομότερο έως την 10η θα πρέπει να έχει καθαρίσει το κεφάλι από τα «κακαδάκια» και οποιαδήποτε κατάλοιπα, να είναι όλα όπως πριν.
  7. Πότε πέφτουν φυσιολογικά τα νέα τριχοθυλάκια για να περιμένουμε την επανέκφυση τους; Μετά την 4η με 6η εβδομάδα περιμένουμε γύρω στο 60% να πέσει. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να μας αγχώνει γιατί είναι μία φυσική διαδικασία και ξεκινάει αμέσως μετά η διαδικασία επανέκφυσης, η οποία θα συνεχίζεται για 8 μήνες περίπου.
  8. Το PRP βοηθάει τα μεταμοσχευμένα μαλλιά;

    Για τα νέα μοσχεύματα δεν απαιτείται να κάνεις κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, έχουν άλλο DNA. Για τα υπάρχοντα όμως βοηθάει σαν συντήρηση, τονώνει και υπάρχουν 9 μεγάλες δημοσιευμένες μελέτες που το αποδεικνύουν.
  9. Το φαρμακευτικό μείγμα Φιναστεριδης με μινοξιδίλη 2% είναι αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία συντήρησης;

    Ναι με βάση τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες είναι από τα πιο αποδοτικά πρωτόκολλα. Υπάρχει μελέτη που έγινε στη Γερμανία πριν 3 χρόνια, η οποία έδειξε την αποτελεσματικότητα της στα υπάρχοντα μαλλιά, χωρίς παρενέργειες με μακροχρόνια χρήση.
  10. Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο σαμπουάν μετά την επέμβαση ή κάποιο επουλωτικό;

    Έχω φτιάξει ένα δικό μου προϊόν το LP HAIR & SKIN RECONSTRACTIVE SHAMPOO το οποίο έχει μέσα αρκετά εξαιρετικά συστατικά, όπως cannabis που είναι αποδοτικό στην φλεγμονή και καταπραΰνει, saw palmetto, rosebay extract και τους το προτείνω ανεπιφύλακτα. Στην δότρια περιοχή εκεί που βγάλαμε τα μοσχεύματα θα βοηθήσει πολύ στην επούλωση η Αλόη βιολογικής καλλιέργειας, την οποία παρέχουμε με το δικό μας brand name.
  11. Μπορεί ο ασθενής να συνεχίσει τις βιταμίνες που λάμβανε πριν κάνει την επέμβαση;

    Ναι μπορεί να παίρνει βιταμίνες δεν βοηθάει όμως τα μεταμοσχευμένα όπως και τα υπάρχοντα μαλλιά. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα οι βιταμίνες δεν είναι αποδοτικές για την ανδρογενετική αλωπεκία.
  12. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την επόμενη μέρα στη δουλειά του;

    Οι περισσότεροι επιστρέφουν την άλλη μέρα. Ίσως καλύτερα για όποιον μπορεί με ένα καπέλο για το οπτικό του θέματος. Άλλοι το συνδυάζουν με άδεια για διακοπές. Γενικά θα είναι λειτουργικός και θα μπορεί να κάνει σχεδόν ότι θέλει ακόμη και γυμναστική σε 3 μέρες μετά το πρώτο λούσιμο ή και μπάνιο στην θάλασσα αλλά με την πρέπουσα προσοχή από τον ήλιο για την καλύτερη επούλωση.
  13. Μετά την επέμβαση θα έχουνε γάζες στο κεφάλι;

    Δεν χρειάζεται να μπουν γάζες γιατί η επούλωση είναι πολύ καλύτερη δεν κολλάει επάνω στο δέρμα και δεν χρειάζεται έτσι επίσκεψη την επόμενη μέρα στο ιατρείο για να αφαιρεθούν με νερό το οποίο είναι ενοχλητικό. Πιθανότητα επιμόλυνσης δεν έχουμε ποτέ.