Βρες τη “ρίζα” του προβλήματος της αλωπεκίας.

Βρες τη “ρίζα” του προβλήματος της αλωπεκίας.

Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης του τύπου αλωπεκίας. Βοηθάει στην παρατήρηση της μορφολογίας της τρίχας και δίνει στο γιατρό μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης του τριχωτού. Πρόκειται για ασφαλή μέθοδο που προσφέρει ακριβή αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της εκάστοτε νόσου. Εντοπίζει επιπλέον και άλλες παθήσεις ή διαταραχές της τρίχας και βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας της πάθησης. Το τριχοριζόγραμμα μας δείχνει την πυκνότητα της τρίχας και την κατηγοριοποιεί. Φυσιολογικά χάνουμε καθημερινά μέχρι και 100 τρίχες.

Πιο αναλυτικά οι παράγοντες που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην παθολογική τριχόπτωση είναι:

  1. Το στρες
  2. Οι επεμβατικές τεχνικές στα μαλλιά
  3. Η εποχικότητα (π.χ. φθινόπωρο)
  4. Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
  5. Η αναιμία
  6. Ορμονικές μεταβολές (π.χ. το διάστημα μετά τον τοκετό, εμμηνόπαυση)
  7. Διαταραχές του θυρεοειδούς
  8. Κληρονομικότητα

Η επίσκεψη στον γιατρό για να θέσει διάγνωση και να βρει τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι καθοριστική για την εξέλιξη της θεραπείας.

Το τριχοριζόγραμμα είναι μια από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.
Ουσιαστικά καταγράφουμε τα ποσοστά των φυσιολογικών και παθολογικών τριχών και εντοπίζουμε κατά πόσο ο κύκλος ζωής των τριχών ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία, καθώς αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι η αναγέννηση των τριχών, ο αριθμός εκείνων που πέφτουν, καθώς και ο αριθμός των άρρωστων, δυστροφικών τριχών (δηλαδή εκείνες που είναι πιο λεπτές και με μικρότερη διάρκεια ζωής από τις κανονικές).

Πιο συγκεκριμένα, η τρίχα χωρίζεται σε αναγενή, καταγενή και τελογενή φάση και σε δυστροφική.
Η εξέταση του τριχοριζογράμματος είναι απλή και άμεση.
Με τη βοήθεια ενός ειδικού ιατρικού εργαλείου, του «βελονοκάτοχου», ο δερματολόγος αποσπά από το τριχωτό της κεφαλής περίπου 50 τρίχες.
Στη συνέχεια τις εξετάζει στο μικροσκόπιο, προκειμένου να καθορίσει ποιες από αυτές είναι υγιείς και ποιες είναι παθολογικές και κατά πόσο η αναγέννηση των τριχών ακολουθεί έναν φυσιολογικό ρυθμό.
Στο τριχοριζόγραμμα, οι τρίχες συλλέγονται από διαφορετικά σημεία του τριχωτού της κεφαλής, ώστε το δείγμα να είναι πλήρες και αντιπροσωπευτικό.
Φυσιολογικά αποπίπτουν 50-100 τρίχες την ημέρα και σε ένα τριχοριζόγραμμα περιμένουμε 70% των τριχών να ανευρίσκονται στην αναγενή φάση (την φάση ανάπτυξης της τρίχας), <2% στην καταγενή φάση (το μεταβατικό στάδιο πριν πέσουν οι τρίχες), < 20% στη τελογενή φάση (φάση ανάπαυσης μέχρι να πέσουν οι τρίχες) και μόνο έως 5% να χαρακτηριστούν δυστροφικές τρίχες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά το τριχοριζόγραμμα είναι να μην έχουμε λούσει τα μαλλιά μας για 3-5 ημέρες.
Μεγάλη απόκλιση σημαίνει έντονο πρόβλημα, ενώ μικρή απόκλιση σημαίνει ήπιο πρόβλημα, όπως συνήθως συμβαίνει σε εποχιακά προβλήματα τριχόπτωσης ή μετά από τον τοκετό. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές αξιολογείται ανάλογα, με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Εν κατακλείδι, το τριχοριζόγραμμα μπορεί να δείξει την αιτία της τριχόπτωσης και να μας οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης είτε με μεταμόσχευση μαλλιών είτε συνδυαστικά με τοπική θεραπεία. Στον εξειδικευμένο χώρο της LP CLINIC, η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα και ανώδυνα μόνο από δερματολόγο και ανάλογα την περίπτωση, να δημιουργηθεί το  πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος.